Southwold

Uit EurosWiki

Southwold is een plaats en haven in Oost Engeland.

Southwold ligt aan de rivier de "Blyth". Wanneer je de Blyth opvaart, moet je vlak langs de noordelijke oever varen omdat er een zandbank ligt voor de kreek die aan de zuidkant in de Blyth uitmondt. Daarna kan je ergens aan de noordelijke oever een steiger pakken. Verder stroomopwaarts is een brug. Zeker tijdens de vloed moet je hier rekening mee houden, zodat je niet tegen de brug aan spoelt. Een stukje verder stroomopwaarts ligt een meertje. Hierdoor is het faseverschil tussen de waterstand en de stroomsnelheid kleiner dan bij de meeste rivieren. De kentering is iets voor het moment waarop de waterstand door de middenstand gaat, in plaats van vlak na hoogwater en laagwater.

Aanleggen doe je aan een steiger, waar het water flink langs kan stromen. De stroom en tij verschil maken lange landvasten noodzakelijk. Ook niet vergeten je roer vast te zetten! Je ligt hebt verder prachtig uitzicht over het engelse landschap. Direct tegenover de ligplaats is een pub die prima, eenvoudige, maaltijden serveert. Ook leuk is het om een biertje te drinken in de plaatselijke zeilvereniging. Bezoekers zijn daar zeer welkom. Voor de rest is er bij de boot weinig te beleven. Het plaatsje ligt een kwartier lopen, wat over het strand of door de countryside geen straf is. Southwold heeft minder dan 2000 inwoners en is een charmant badplaatje met schattig gekleurde badhuisjes die allemaal een naam hebben. De locals klagen dat het meerendeel van de huizen wordt opgekocht door rijke engelsen uit de buurt van londen. Daardoor is het in de zomer drukker, maar verder schijnt het vast inwonental zodanig teruggelopen te zijn dat zelfs de benzinepomp gesloten is. Aardig zijn de markt, pubs die bijna allemaal verwijzen naar de zeeslag die de Nederlanders met de Engelsen in het rampjaar 1672 hebben uitgevochten. Ook is er een bierbrouwerij. Typish Engels is ook de oude cathedraal uit de middeleeuwen die nog helemaal origineel is.

<googlemap lat="52.322121" lon="1.677904" zoom="14" width="600" height="500" overview="yes" controls="large"> 52.317556, 1.665287, De haven van Southwold </googlemap>

Externe link