Vereniging

D.Z. Euros is de zeilvereniging van de Universiteit Twente. Wij zijn een veelzijdige vereniging. Zowel voor wedstrijdzeilen, alleen of in teamverband, als voor relaxt zeilen kun je prima bij Euros terecht. Ook degenen die nog niet kunnen zeilen, zullen bij Euros hun draai kunnen vinden.

Vaargebied

Aangezien er in en rond Enschede geen geschikt vaarwater is, liggen onze boten in Friesland. Er wordt gevaren op de Friese meren, maar ook het IJsselmeer en  de Waddenzee behoren tot ons vaargebied. Daarnaast worden er zeezeiltochten gemaakt naar verre bestemmingen als Schotland, Frankrijk, Spanje en de Azoren.

Vaarseizoen

Het vaarseizoen loopt van eind maart tot begin november. Gedurende deze periode worden er bijna elk weekend evenementen georganiseerd. Deze evenementen zijn onder te verdelen in instructie-evenementen, gezelligheids-evenementen en wedstrijden.

Instructie - Ieder jaar wordt er een zesdaagse zeilcursus georganiseerd, die geschikt is voor zowel beginners als gevorderden. Het niveau van de instructie wordt aangepast op de deelnemers, waarbij je zelf kunt aangeven wat je zou willen leren. Daarnaast worden er regelmatig instructieweekenden op verschillende boten uit de Eurosvloot aangeboden. Hierbij wordt de instructie toegespitst op het boottype en kun je een bepaalde boot goed leren kennen. Daarnaast worden er in de zomervakantie ook nog twee instructieweken georganiseerd, waarbij verschillende boten mee gaan.
Om te leren zeilen op de ‘Ebenhaëzer’, onze 25m lange klipperaak, is er het schipperscollege. Hierbij wordt je opgeleid tot zeilschipper. 

Naast instructie in de praktijk, worden er in de winter verschillende lezingen gehouden om leden van  theoretische kennis te voorzien en te zorgen dat het kennisniveau weer op peil is voor het begin van het zeilseizoen.

Gezelligheid - Naast evenementen gericht op instructie, worden er ook gezelligheidsevenementen georganiseerd. Hierbij valt te denken aan de waddenweken in de zomer, waarbij met de ‘Ebenhaëzer’ over het wad gevaren wordt en er verschillende Waddeneilanden aangedaan worden, maar ook de zeezeilperiode, waarbij met onze zeezeiler ‘Jaffa’ naar een verre bestemming wordt gevaren. Zo zijn we onder andere al naar Spanje, Noorwegen, de Azoren en het Verenigd Koninkrijk geweest.

Wedstrijden - Bij Euros wordt er regelmatig meegedaan aan zeilwedstrijden. Zo varen we met de ‘Ebenhaëzer’ ieder jaar mee met de Klipperrace en wordt er door leden regelmatig teams gevormd om aan onder andere de Caférace, het NSK, de Nestor Trophy en de SLAK mee te doen, waarbij het wordt opgenomen tegen andere studentenzeilverenigingen. Ook is er de afgelopen twee jaar sinds lange tijd een interne wedstrijd georganiseerd, waarbij leden het met valken tegen elkaar hebben opgenomen.

Raaskal en Teerling, Terugvaart 2006

Klussen

Aan het eind van het vaarseizoen worden de boten naar het Universitair Watersportcomplex in Enschede gevaren. Hier worden ze gedurende het winterseizoen in de loods gestald voor onderhoud en reparaties. Het onderhoud van de Eurosvloot wordt door de vereniging zelf gedaan. De maandagavond is bij Euros standaard klusavond. Ook wanneer je twee linkerhanden hebt, kun je jezelf nuttig maken tijdens zo’n avond.  

Uitgifte

Wanneer er geen evenementen gevaren worden met één van onze boten, kunnen leden deze in de uitgifte nemen en zelf een leuke tocht varen. 

Borrels

Naast het zeilen en klussen vindt er iedere eerste en derde woensdag van de maand een uiterst gezellige borrel plaats, waarbij vooraf gezamenlijk wordt gegeten. Dit doen we in onze eigen kroeg, de ‘Sevende Camer’, op het Watersportcomplex aan het Twentekanaal. 

Veel voor weinig!

Je kunt bij Euros deelnemen aan de gaafste evenementen, waarvan de deelnamekosten vele malen lager liggen dan bij een gemiddeld zeilkamp of zeilvakantie. Daarnaast kun je Eurosboten in de uitgifte nemen voor een prijs die een stuk lager is dan de huur van een boot bij een standaard verhuurder. Zeilen bij Euros bespaart je dus veel geld!

Kun je al zeilen of wil je graag leren zeilen, maar weet je niet of een lidmaatschap bij Euros iets voor jou is? Ga dan eens met één van onze introductieweekenden. Deze worden zowel in het voorjaar als het najaar gehouden. Neem hiervoor contact op met prco@euros.nl.