Loading...
Menu Login
03 september

De 24uurs met Jaffa en Raaskal

Wouter van Agen Archief Verslagen

Tijdens de Kick-In is er met Jaffa en Raaskal meegedaan aan de jaarlijkse 24uurs zeilrace op het Markermeer, IJsselmeer en de waddenzee. Jaffa deed zoals gebruikelijk mee in de wedstrijd in de ORC3 klasse, en voor Raaskal was het de eerste deelname in de tourtoucht Net zoals voorgaande jaren was de bemanning van Jaffa vrij snel rond, en ook Raaskal had snel 3 geweldige zeilers die de uitdaging aangingen om in 24 uur zoveel mogelijk mijlen af te leggen via verschillende routes.

Voordat er met Jaffa gestart werd hebben we flink wat spullen uit de boot gehaald, en zijn er 2 mensen gaan zwemmen om ook het onderwaterschip grondig te boenen. Gezien de weersvoorspellingen werd er al vrij snel besloten dat we het wad niet zouden aandoen, waardoor het reddingsvlot van boord kon. Ook de werkfok werd van boord gehaald, het was tenslotte extra gewicht dat we niet nodig hadden gezien het lichte weer dat voorspeld was.

Na nog wat verdere klusjes hebben we koers gezet naar Medemblik, waar we met Jaffa zouden starten. Het waaide niet erg hard, maar gelukkig trok vlak voor de start de wind wat aan, waardoor we niet dobberend over de startlijn gingen. Naarmate we verder de avond en nacht in voeren trok de wind geleidelijk meer aan, en de hele nacht hebben we met een lekker gangetje mijlen kunnen maken. Helaas viel zoals voorspeld de wind rond het middaguur weg, waardoor er, zover je kon kijken, allemaal boten lagen te dobberen, en iedereen zijn plannen voor de wedstrijd moest aanpassen. 

Zodra de wind ging liggen hadden we natuurlijk te maken met het bekende fenomeen op het IJsselmeer: muggen! Met duizenden tegelijk kwamen ze te voorschijn, en zodra de zeilen klapperden, kwamen ze ook met duizenden richting het dek, en de bemanning, gezet.

Gelukkig  kwam er, iets later dan voorspeld, na zo'n 2,5 uur een eind aan het gedobber, en trok de wind weer wat aan. Helaas mocht het niet meer baten, we besloten koers richting de finish te zetten om te voorkomen dat we onze met zoveel moeite verzamelde mijlen kwijt zouden raken door te laat over de finish te komen.

Uiteindelijk hebben we met Jaffa 94,21 mijl gevaren, wat ons een 24e plek in de ORC3 opleverde.

Dat moet volgend jaar natuurlijk beter kunnen, dus tot dan!

De bemanning van Jaffa,
Arjan Bosscha, Martijn van Dijk, Jacco Schaft, Anita Smeets, Alex Antonie en Wouter van Agen