Loading...
Menu Login
24 oktober

DZ Euros @ NCK Teamzeilen

Peter-Paul van der Wurff Nieuws Archief

Uitzicht op de Erasmusbrug, Euromast en mislukte woningbouwcorporatieaankoop de SS Rotterdam, dat is de achtergrond waarin elk jaar NK Teamzeilen voor verenigingen wordt gehouden. Het evenement waar dit jaar voor het eerst ook DZ Euros (ook wel zeilverening Eros) afgevaardigd was. Na een spetterende 2e prijs in de Silverfleet, die overigens in een pakkende uitzending van anderhalf uur live te volgen was, nu de kans om ons te bewijzen tussen olympische zeilers, wereldkampioenen en de jeugdliefde van Edze. 

De spanning was dus hoog en de vooruitzichten niet best: met 3 tot 5 knopen wind wordt boathandling alles. Ik weet niet of jij wel eens een rolltack met 4 man gedaan hebt? Nou wij ook niet. Met een team van over de 700kg en een ingekort upwind-downwind baantje moest er geshined worden. Gelukkig hadden we 1 troef om uit te spelen: in de drukke Maashaven was het een komen en gaan van binnenvaarders, waar wij als echte Twentekanaalzeilers natuurlijk bakken ervaring mee hebben.

Goed 4 boten, 2 teams, mano a mano, het team met de laatste boot over de finish verliest.

Met amper de boot onder de voeten luidt het 3 minuten signaal, snel wordt de trim ingesteld en begint de dans om de beste startpositie. De boot van Edze ligt netjes op koers om de startlijn bij het startschip af te sluiten, maar laat een gaatje vallen om de boot van Daan er nog tussendoor te laten komen. Het blijkt een cruciale fout, er is te weinig snelheid over om het gat nog dicht te dobberen en alle drie de boten komen erdoorheen. De achtervolging begint, in het kruisrak wordt het gat dichtgevaren en strak achterelkaar wordt de boventon gerond. In de mad dash terug naar de finish dekt Daan af terwijl Edze de achterste boot probeert in te halen. We komen ernaast, er half voor, maar helaas niet vrij voor voordat we op de finish zijn. Een teleurstellende eerste race dus.

De 2e race starten we wel scherp, in het kruisrak wordt er voortdurend van plekje gewisseld. Zo komen ook de vier boten tegelijk bij de bovenboei uit. Daar worden alle vier de boten in de wind geparkeerd voor een drijf-off. Na een korte impasse draaien alle boten naar voor de wind in een race naar de finish. Helaas wordt de poging om de achterste boot weg te brengen ruw verstoord door de voorste boot over bakboord. De gelijktijdige finish van 4 boten blijkt daarna ook niet in ons voordeel uit te vallen.

Lage cortisolniveau’s gierende adrenaline, onze pep-up had z’n werk gedaan. Klaar voor de 3e race. Na een mooie start zijn beide boten eerste weg. De tegenstanders duiken samen op Daan terwijl Edze in vrije wind naar de bovenboei mag zeilen en als 1e rond. Terwijl Daan er alles aan doet om snel naar beneden te komen zet Edze de val klaar, de tegenstanders varen erin, de val klapt dicht... zonder boot ertussen. Afvallen en de andere kant weer oploeven heeft geen zin meer, de finish lijn is daar al.

Kort na de race horen we dat de rest van de wedstrijden wegens gebrek aan wind zijn afgezegd, na 3 korte potjes kunnen we dus weer naar huis. Rest ons alleen nog schandalig veel van het buffet op te eten en pils in te slaan voor een lange ‘evaluatieavond’. Waar in de Silvervleet met protesten gestrooid kon worden en als je achter ligt je boot stuk gaat, bleef hier de rode vlag stil liggen en de boten opvallend heel.

Mooi weekend? Zeker, ondanks het gebrek aan overwinning konden we zeker spannende wedstrijden varen, de volgende keer weer met 6Bft en we zijn binnen ;). Zijn we er volgend jaar weer bij? Natuurlijk, door niet te winnen hebben we mooi weer een plekje in de Silvervleet geregeld, en dat betekend een extra weekend hard varen.

Names Euros Team Racing,

Daan, Edze, Diederik, Jeroen, Thomas, Hidde, Niels en Peter-Paul

Build: registry.gitlab.com/dzeuros/euroszeilen:1.0.46hotfix1
Tijdzone: CEST (+0200)
Taal: nl
Websitethema wijzigen
D. Z. Euros Copyright © 2024