Proefvaart Fox

/ /
23 Apr 2012

Proefvaart Fox

door Jasper Versteegh

Afgelopen weekend hebben we een Fox 22 meegenomen om te testen of hij geschikt is als opvolger voor Jonkie.

De eerste indruk aan boord van de Fox is goed. De Fox is een ruime boot. Binnen is er erg veel ruimte en ook de kuip is groot. Hoewel hij makkelijk zeilt is hij door zijn grootte echter geen geschikte opvolger voor Jonkie zowel als instructieboot als instapboot.

 

De Fox is een ruime boot. In de kuip kun je ruim met 3 personen zitten. Ook 4 mensen is geen probleem. Binnen heb je veel ruimte. Met 4 man slapen kan prima en er kan met 8 mensen comfortabel binnen geborreld worden.

De huurboot had ruime kasten om spullen in op te bergen. Daarnaast zitten er randen achter de banken waar kleinere spullen gelegd kunnen worden. Onder de kuip kunnen grote kratten geplaatst worden net zoals bij een waterrat. De kookdoos waarmee onze huurfox was uitgerust was groot en onhandig. Deze kan beter in een vloerplank worden weggewerkt zoals bij Raaskal. Daarnaast had de huurboot een kompas, een dieptemeter en een autoradio. Een groot dakraam zorgt voor licht en de kajuitopening kun je met z’n 4en in staan.

Zowel de romp als de opbouw is hoog. De basis van het ontwerp is gelijk aan dat van een waterrat met banken naast een hoge kuip. Hij is echter een maatje groter waardoor er meer ruimte ontstaat. Hierdoor is er onder andere ruimte voor dubbele banken.  Wanneer je echter op de buitenste banken gaat zitten heb je geen voetensteun. Ze zorgen ook voor grote problemen bij op- en afstappen aangezien de banken glad zijn en er geen voetrail zit. Er moet dus direct op de binnenste banken worden opgestapt. Er kan makkelijk van afgegleden worden. De stootrand zit erg hoog en heeft dus geen nut. De rubberen punt is stevig en de boot kan een klap hebben. Vaar je over een harde ondiepte, klapt het roerblad omhoog.

Op open water vaart de boot erg makkelijk. De helmstok zit echter op een onhandige plek. Deze zou korter kunnen zijn en meer omhoog staan zodat de stuurman naast de helmstok kan zitten en deze over zijn of haar knieën kan draaien. De meest comfortabele manier is nu om de joystick te gebruiken. De overloop heeft verschuifbare stoppers op de rail zitten. Dit is een ondoordacht en onhandig systeem aangezien het lastig tijdens het varen is aan te passen is. De grootschoot aantrekken  moet omhoog, maar daarvoor zit hij vrij hoog en ook de hoek waaronder je moet trekken is verkeerd. De fokkeschoten zitten op het kajuitdak bij gebrek aan een gangboord. Dat is een prima plek. Met het gevoerde tuig (1 rif en rif in rolfok, zie foto’s) is hij loefgierig.

Een hogerwalaanleg geeft heel duidelijk de problemen aan die deze boot gaat geven als instructieboot. De boot verlijert op lagere snelheden best wat. Bij een hogerwalaanleg op een ton of een vast punt op de wal moet echt zichtbaar rekening gehouden worden met verlijeren. Tijdens de aanleg is het heel lastig om af te stappen van de voorpunt. De romp is hoog en de opbouw loopt door tot de voorpunt. De zeereling maakt het des te erger. Het is dus niet mogelijk om makkelijk af te stappen of om de boot af te houden. Na de aanleg is het niet mogelijk om de boot op de hand vast te houden, daarvoor is hij te groot en zwaar. Hij moet dus direct vastgelegd worden. Daarmee is hij als instructieboot dus niet geschikt.

De boot is te groot om vanaf het voordek instructies naar de kuip te kunnen geven. Daarmee moet een waardige voor deze boot betere schipperscapaciteiten bezitten dan voor jonkie of een valk. Als instapboot is de boot dus ook niet geschikt omdat mensen minder snel waardig zal worden.

De conclusie is dat de Fox 22 een prettige boot is. Hij is erg ruim en voor zijn grootte best makkelijk te varen. Hij is groter dan een waterrat, hij verlijert minder, loopt niet uit zijn roer en is goed te controleren, ook bij meer wind of bij schuingaan. Hij is echter te groot en log als zowel instructieboot als instapboot en dus niet geschikt als opvolger voor Jonkie.

De foto’s staan in het fotoboek (of klik hier)

 

Floris Kruisselbrink 3 years, 1 month geleden Reageer

Mooi verhaal Jasper!

Dat je de grootschoot omhoog aan moet trekken (om 'm in de klem te krijgen vermoed ik?) lijkt me voor een instructieboot niet zo'n groot probleem, gewoon met de schoot in je hand varen en bij blijven regelen.

Met half ingerolde fok is de vorm zo totaal verkeerd dat het zelden lekker vaart. Op een valk, en ik denk ook op een fox heeft het daarom ook zelden zin om 'm in te rollen, hooguit als je echt begint te merken dat de boot lij-gierig begint te worden (Ik heb wel eens op een valk gevaren met dubbel rif en geheel uitgerolde fok, en nog was die loefgierig!)

Martijn Hoogesteger 3 years, 1 month geleden Reageer

Ik denk dat je onze ervaringen met de Fox erg uitgebreid hebt uiteengezet zo. 
Zelf heb ik het hele weekend op de Fox gevaren, en beaam alle postieve punten - het is een erg gave en fijne boot. Helaas ben ik het ook eens met de negatieve punten; het is een relatief lastige boot om te varen. Wat geavanceerdere kennis was wel nodig.

Ik zou heb als vervanging voor een waterrat heel sterk aanraden, hij is erg mooi en luxe! Als vervaning van jonkie is hij toch te lastig en groot.

(Nu lag het dit weekend misschien deels aan het slechte tuig op de boot, maar daarnaast waren er ook sterke punten die het lastig maakte)