Slak 2010: Twentsch Rossen 1e!

/ /
25 Mei 2010

Slak 2010: Twentsch Rossen 1e!

door Inge Boomkamp

Twentsch Rossen VlagDe SLAK 2010 is gewonnen door Twentsch Rossen, het heren team van Euros Zeilen. Door bruut hard te zeilen, hard te werken en diep te gaan hebben ze de helmstok weer mee naar Enschede kunnen nemen. Na de eerste dag stonden ze tweede, achter het wedstrijdteam van Orionis. De tweede dag hebben ze de achterstand goed weten te maken door te jagen, te zwemmen en vooral door niet te motoren. Hopelijk volgt er een uitgebreid wedstrijdverslag door een van de heren, als ze weer een beetje zijn bijgekomen.

Het damesteam heeft ondanks pech de doelstelling ook gehaald. Namelijk door niet als laatste te eindigen. Op het eind van de eerste dag leek het nog mis te gaan, het grootzeil scheurde. Maar door verder te varen met een rif hebben we toch de finish behaald.

Slak staat voor Skûtsje Lange Afstands Kampioenschap. Een zeilwedstrijd tussen een aantal Studenten-Zeilverenigingen uit heel Nederland. Vanuit Euros doen er vaak twee teams mee, een dames- en een herenteam. Voor meer informatie zie www.orionisslak.nl

Carl Hollander 3 years, 7 months geleden Reageer

Zoals traditie het voorschrijft, was Twentsch Rossen weer van de partij tijdens het SLAK. Dit jaar met Rob, Jurjen, Niels, Ronald E, Rick, Frans, Bart, Joep, Kevin, Wietse, Helmich, IJsbrand en Carl.

Door laksheid vanaf onze kant, en wat miscommunicatie van de kant van verschillende bootverhuurders hadden we tot 3 weken voor de start nog geen boot.  Welke natuurlijk essentieel is om de wedstrijd op het water te winnen. Die aan de bar is een ander verhaal. Na intensief bellen van Niels en Carl, hadden we per ongeluk opeens het wedstrijdskûtsje Gallamadammen geregeld.

19 meter lang en 160m2 zeil. Het beloofd een spannende race te worden. Iedereen moest matjes en kniebeschermers meenemen. De boot is namelijk niet ingetimmerd dus iedereen moest op de grond slapen, met een stahoogte van 1,20m.  Door de pinksterdrukte vertrokken we later dan gepland van Galamadammen (Koudum) richting Sloten. Precies een uur te laat voor de brug in Woudsend maar al wel de boot lekker hard laten lopen. Wat een geile boot. Er naar kijken was al genoeg om hard te gaan.

Om het feest de eerste avond niet te missen en omdat ons halve team al in Sloten het bier rijkelijk liet vloeien toch maar omgevaren om vlak voor de brug te gaan liggen. Niels en Carl zijn gelijk van boord gesprongen voor het schipperspraatje terwijl Bart en de rest van de crew de boot aan de wal knoopten. ’s Avond uitgebreid gefeest en een stap gemaakt om aan de bar in ieder geval te winnen. Helaas is het Friese nachtleven niet meer wat het geweest is, en ging de lokale kroeg al om 0.100 uur dicht wat betekende dat we met treeen kampioen bier de stad onveilig moesten maken op zoek naar de afterparty.


’s Ochtends was het vroeg dag. Het eerste plan om Sloten uit te jagen was komen te vervallen, maar de wedstrijd begon wel met een sprint richting de boten.  De wind was aangetrokken en er werd toch maar een comford-rifje gestoken.

Vanaf het Slotenmeer richting de Fluessen. Daar lagen extra punten bij het ronden van konijnen eiland. We lagen derde achter het wedstrijd schip van Orionis en de boot van Histos. Na een strakke ronding van het eiland. Hoog opgestuurd en Histos hadden we te pakken. Nu als een malle de jelte-sloot door richting langweer.  Hier werden we nog voor gek verklaard door motorkruizers die het lastig kregen om midden op te varen en een beetje voor ons aan de kant moesten. Het was ook asociaal om te zeilen met een zeilboot.

Bij langweer aangelegd op lagerwal. Helaas werden we weggestuurd door een rare kerel bij de eerste stijger, en dus gauw de vaarboom in en snelheid richting de volgende stijger. Maar niet voordat Ronald Evers het water werd ingegooid om naar de kant te zwemmen om daar bij de kroeg extra punten op te halen.  Boot omgedraaid, lange achterspring, drie man in de vaarboom, zeil als een malle omhoog en weg bij de lage wal.  Via PM de hollegracht helemaal leeggezogen om te finishen op het Snekermeer. 
’s Avonds Grou. We wilden onze voorsprong aan de bar uitbreiden en er werd dus weer flink gefeest. De concurrentie ging vroeg naar bed. Die moesten tenslotte een wedstrijd varen. 

Zondag. We hadden ons op een mooie 2e plaats gemanoeuvreerd.  Op 20 punten/ min. achter nummer 1. Er lag een startlijn vlakbij het starteiland, en we waren er klaar voor. Niels als tacticus regelde een mooi plek bij de start en we waren als eerst de lijn over. De eerste 4 min waren al binnen. Iedereen zat er supergeconcentreerd bij en elk vlaagje was goud waard. (knikje halen voor de kenners) Er lag een vaste route in de prinsenhof met jagen in de Raamsloot. Uiteindelijk was het team van Amsterdam ons tot op de hielen genaderd. We stonden voor een keus. Linksaf omhoog bomen/jagen en 150 punten halen, naar rechts, sneller thuis maar een stuk met alleen maar hoge bomen en modder waar niet te jagen valt. Of terug.  Wij gingen terug. Orionis snapte niet wat wij deden en bleven vertwijfeld achter. Zij gingen uiteindelijk proberen om 150 punten te halen.  De keuze die we maakte betekenende de hele geeuw ca. 2 km, jagen.  We hadden een lijn van 50 meter en iedereen die niet aan boord hoefde te zijn ging aan wal om als een malle te lopen. Het zag er sterk uit. De kreten “helemaal niet in Amsterdam” en “koud pils, koud pils” schalde over het weiland. Op een flexibele marifoonantenne na niets geraakt. Na iedereen aanboord te hebben gehaald was het alleen nog terug naar Akkrum. Dus wijde ee over en de Sloot in. Gelukkig alles net bezeild. Vlak voor Akkrum weer een verplicht stuk jagen. Dit was voor de wind en ging dus super snel.

Iedereen was dood en viel in de haven van Akkrum kapot in het gras. IJsbrand wist de hele haven te vermaken met de tieten top tien en vele andere top nummers.  Het was in spanning afwachten wat Orionis had gedaan. Hoeveel hebben ze gemotord hoe snel konden zij bomen en jagen.
’s Avond werd het feest in geluid de 4 tuoze matrozen een top band met geweldige teksten. We gingen er van uit dat het niet gelukt was om die 20 min goed te maken. Een mooie 2e plaats zouden we blij mee zijn. Opeens hoorde we dat het spannend was en er maar 8 min tussen 1 en 2 zat. Er was weer hoop. Eerst nog maar een keertje potten om de bar wedstrijd veilig te stellen.

De uitslag. Het vrouwen team van euros wat met het kleinste scheepje meedeed werd zesde. En Toen waren er nog 2. De zaal werd stil en de Rossen verzamelden zich klaar om los te gaan
“Winnaar SLAK 2010 Twentsch Rossen” --- En zo opeens hadden we twee wedstrijden in 1 weekeinde gewonnen.

Nu een week later ben ik eindelijk een beetje bijgekomen. Mannen, Helden bedankt voor een top weekeinde.
Voor iedereen die meer wil weten, woensdag zullen de verhalen opeens een stuk stoerder en uitgebreider zijn.

Carl

zout@orionis.nl 3 years, 7 months geleden Reageer

Lieve mannen,

gefelicteerd, wat hebben we van jullie genoten! Jullie gingen echt kneiterhard, zowel op het water als in de kroeg! 
We komen graag een feestje vieren in Enschede als het plaatje binnen is!

Verder zijn we heel benieuwd naar al jullie foto's, filmjes, dia's en geschilderde aandenkens aan het Sonnema LustrumSLAK 2010! Links op orionisslak.nl en naar de zoutmail (zout@orionis.nl) bitte!

zoute kus,

Felien

p.s. de brasbrief voor de tuinbroek komt eraan!