Loading...
Menu Login
20 augustus

24uurs: 24 uur non-stop knallen op Jaffa

Harwin Reemeijer Nieuws Archief

Aanstaande vrijdagavond 19:15 is het zover, de start van de 45e Delta Lloyd 24 uurs zeilrace. 203 boten zullen varen om de prijzen, en Jaffa doet ook mee! Harwin, Daan, Diederik, Tomas, Alice en Niels gaan hun best doen om in non-stop 24 uur zoveel mogelijk mijlen bij elkaar te sprokkelen. 24 uur lang planeren over Markermeer, IJsselmeer en wellicht Waddenzee en Noordzee.

Het doel van de 24uurs is zoveel mogelijk zeemijlen te varen in 24 uur tijd. De organisatie heeft een groot aantal rakken gegeven waaruit je zelf je route mag kiezen. Er zijn 106 rakken om precies te zijn. Elk rak mag maximaal 2 keer gevaren worden (startrakken en finishrak maar 1 keer). Het overzicht van alle mogelijke rakken is hier te vinden (2.8 MB).

De finishplek staat vast, die is zaterdagavond in Medemblik. De klasse waarin Jaffa vaart (ORC) moet finishen tussen 18:15 en 19:15 (na 23-24 uur varen dus). Tot 20:15 mag er ook gefinished worden, maar met aftrek van strafmijlen.

De start is zoals gezegd vrijdagavond om 19:15. De startlocatie staat echter niet vast. Er kan gekozen worden uit 16 verschillende startplaatsen, de meesten aan het Markermeer en IJsselmeer. Door een slimme startplaats te kiezen is er dus veel winst te behalen.

Winst is verder te behalen door slim gebruik te maken van de stroming op de Waddenzee en Noordzee. Voor de sluizen in de afsluitdijk en de sluis bij Enkhuizen wordt compensatie gegeven. Maar met de huidige windvoorspellingen valt nog te bezien of dit inderdaad de slimste optie is.

Naast de meer dan 200 boten die de wedstrijd varen, zullen ook nog eens zo'n 542 boten deelnemen aan de 24uurs tocht. Dat belooft een druk weekend te worden op het IJsselmeer. Het is waarschijnlijk verstandig om de haven van Medemblik dit weekend links te laten liggen...

 

Voor wie de 24uurs een beetje wil volgen is aan te raden de website in de gaten te houden.Verder zijn er 17 boten met een GPS tracker. Deze zijn te volgen via deze website. Concurrent Histos is een van de gelukkigen met zo'n tracker. Benieuwd hoe zij het gaan doen!

Opmerkingen:

Harwin Reemeijer
3 jaar, 10 maanden geleden

<p>Het <a href="http://www.zeilen.nl/">blad Zeilen</a>, een van de sponsoren van de 24uurs, geeft ook updates tijdens de race. Ze hebben ook een <a href="http://twitter.com/Zeilen_magazine">eigen Twitter pagina</a> met de hotste updates :-).</p>

Hidde Dijkstra
3 jaar, 10 maanden geleden

<p>Jaffa is 32ste geworden in de ORC3 klasse met 132.67 mijl gevaren. Met 47 boten plus een aantal uitvallers in de klasse is dat geen slechte prestatie. De route die ze gevaren hebben is hier te vinden: http://www.kustzeilers.nl/php_24_2009/uitslag/zovoer.php?boatid=7424</p><p>Histos heeft de race niet uitgevaren.</p>

Daan Sprünken
3 jaar, 10 maanden geleden

<p>Met 750 boten op het IJsselmeer is best een leuke ervaring. Zeker 's nachts als je overal om je heen lampjes ziet, of als je met 600 boten tegelijk op de finish afvaart. Gelukkig woei het toen een subtiele 3 in plaats van dat je moet opkruisen met een dikke 5...</p><p>De 24 uurs race is zeker voor herhaling vatbaar!</p>