Loading...
Menu Login
30 juli

Draaien in de Draaisloot

Harwin Reemeijer Nieuws Archief

Raadsel: Wat krijg je als je 4 waardigen een dag lang op 1 boot zet? Antwoord: lees je hier...

Dit is precies wat er gebeurde dinsdag 15 juli jongstleden tijdens de Frieslandzwerfweek, ook wel Instructieweek 2 genoemd. Tijdens het zeilen op Teerling op de Zwarte Brekken werd er een onbekend en daarmee interessant slootje ontdekt. Dus die vaar je direct binnen. Al snel verschijnt achter de boot een verdacht bellenspoor van ongeveer 1,5 keer de bootlengte. Een erg mooi gezicht.

De oevers naderen elkaar en soms lijkt de boot even te haken in het water. Zonder enige vorm van paniek of stress (want laat de andere waardigen dat maar doen, denken ze alle 4) wordt toch maar eens een blik op de Fryske waterkaart (uit 2002) geworpen. Zodra die gevonden is, blijkt het te gaan om de Draaisloot, die, volgens de waterkaart, in z'n geheel bevaarbaar zou moeten zijn. Dus zeil je rustig verder, ondertussen genietend van de bloeiende waterlelies in het bellenspoor.

Enkele tientallen meters later beweegt het riet binnen de zeereling en verdacht langzaam. Gelukkig zit er een prachtige Yamaha 4Pk 4 takt achter de boot. Daar gaan we weer!

Dan houdt plotsklaps de bbm ermee op en begint Teerling te loeven tot je dwars in de sloot met zowel je boeg en spiegel in het riet ligt. Tijd om de zeilen te strijken. Uiteraard stap je af (ook al een manoeuvre op zich) en begin je te poseren voor een prachtige natuurfotoserie.

Vanaf de oever blijkt de waterkaart ook niet helemaal correct te zijn. Na de bocht ligt de grote verrassing. Wat een deceptie!

Omdraaien en terug dan maar. De motor houdt het niet langer vol dan 10 seconden, dus dan is het tijd voor ouderwets jagen. Volgens Heer Koster was dit "zwaarder dan de Skûtsje met de Slak". Na ongeveer een kwartier hard werken was het "klunen" over en dreef Teerling weer in het water van de Draaisloot. De rest van het slootje teruggemotord (helaas lag er nog genoeg gras in het water).

Met de Zwarte Brekken weer in zicht komen de rietstengels (soms 1,5m lang) langzaam van onder de boot bovendrijven, middenin het bellenspoor. Gelukkig is er nog wijze raad van een tegemoetkomende oude man in een klein motorbootje "Pas op jongens, het is hier erg smal en ondiep!"

Aangekomen bij de afgesproken lunchplek (een half uur te laat) toch maar even de waterkaarten vergelijken. En inderdaad, op de waterkaart van 2008 is het slootje een stuk smaller en zitten er bovendien 2 bruggetjes ingetekend. Dus daar lag het aan!

Opmerkingen:

Harwin Reemeijer
4 jaar geleden

Meer foto's van de Frieslandzwerfweek zijn welkom. Heb je foto's gemaakt zet ze dan online. Weet je niet hoe, mail dan Menno op webmaster @ euros . nl

Teus Baars
4 jaar geleden

Een eerdere poging om in de problemen te komen met Teerling en wel tijdens IW1 is alhier vastgelegd; http://eurosweb.student.utwente.nl/gallery/IW1-2008/IW1_2008_076