Raaskal plat; knoop je landvasten vast

/ /
22 Jul 2008

Raaskal plat; knoop je landvasten vast

door Daan Sprünken

Door Thijs Bouten
Het was een mooie donderdagavond tijdens de leerzame Instructieweek 1. De Eurosvloot was neergestreken bij Langweer. Napratend en nagenietend van een mooie dag varen zaten we met zes man op Raaskal: IJsbrand, Niels, Bert,Frederik, Helmich en ik (Thijs). We zaten aan een kant van de boot, en probeerden hoe schuin de boot kon (het water stond al in de bakskisten). Willem merkte echter terecht op dat de boot volledig in de landvasten hing. Deze werden vervolgens losgemaakt, broekzakken werden ontdaan van telefoons en dergelijke en Helmich was verstandig als ie is als vers waterratwaardige van boord gegaan. Dus onder toeziend oog van vier Waterratwaardigen (Anne, Willem, Steven en Helmich) werd er opnieuw geprobeerd hoe schuin de boot kon, echter de landvasten hadden een grotere impact dan verwacht (zal vast wel iets met het Venturi-effect en zo te maken hebben) en al snel lag Raaskal op de zijkant. IJsbrand, Bert, Niels en Frederik mochten intussen genieten van een zwemles, ik als zwaardboter zat hoog en droog op Raaskal. Vervolgens hebben Helmich en Willem vakkundig de boot weer rechtgetrokken waarbij Steven het roer heeft gered. Raaskal lag weer recht en de kajuit was volledig drooggebleven, alleen het bestek lag verspreid door de hele boot. Dit was een zeer leerzame avond tijdens de instructieweek. Want wat we ervan geleerd hebben is, dat als je te schuin gaat met een boot, knoop dan even je landvasten vast, dan val je niet om.

Cor Huisman 3 years, 5 months geleden Reageer

hoe schuin kon ie nou?

Arjen Haisma 3 years, 5 months geleden Reageer

Of beter : hoe schuin kon ie niet? :)

Cor Huisman 3 years, 5 months geleden Reageer

dat zal wel 90graden zijn :P

izebrande@gmail.com 3 years, 5 months geleden Reageer

ging te snel, hebben geen wetenschappelijk onderzoek kunnen uitvoeren

Thijs Bouten 3 years, 5 months geleden Reageer

hoe schuin ie kan ligt eraan of je wil zwemmen of niet

Anonymized member 3 years, 5 months geleden Reageer

Bij poging 2 sprong iedereen weer net ff te enthousiast terug naar zn positie op de rand waar die bij poging 1 gezeten had. Met 5 man was dit ver over het dode punt van de boot. Ongeveer hier: http://eurosweb.student.utwente.nl/gallery/IW1-2008/CIMG0108 Hier is er al bijna geen houden meer aan. Als iedereen er dan weer uit is kan je met een man op de kiel de boot alweer rechtop krijgen (gestreken zeilen). Met zeilen haal je deze hoek ook haast, dus aan de hoge kant zitten is dan wel handig :) Of zoals al gezegd: ff de landvasten vastmaken :p

Steven te Brinke 3 years, 5 months geleden Reageer

Uit vervolgonderzoek is gebleken dat als niemand aan boord is en de waterlijn ter hoogte van de deksels van de bakskisten ligt, een waterrat nog overeind blijft.