Teerling Op Zee (TOZ)

/ /
21 Jul 2008

Teerling Op Zee (TOZ)

door Willem Godlieb

Steven, Floris en Ronald B zijn met Teerling op weg van Akkrum naar Horumersiel. Direct de eerste dag gaat er iets mis met de navigatie. De aangeleverde diepte berekeningen van de "Geul van Brakzand" kloppen niet. Ze lopen vast met afgaand tij. Gelukkig wordt de kennis die is opgedaan tijdens de IW1 in de praktijk gebracht. Iedereen stapt uit: twee pakken een val en trekken de boot scheef en eentje trekt de boot aan de preekstoel terug naar dieper water. Na een kilometer lopen over een mossel bodem wordt de geul weer bereikt. Behalve kapotte voeten is er niets stuk. Zondag heeft Teerling ondanks een voorspelling "NW 5-6 mogelijk 7" een tocht buitenom van Lauwersoog naar Borkum gehaald. Vooral het zeegat was zwaar met een breker over de boot. Vandaag (maandag) liggen ze verwaaid op Borkum met voorspellingen van windkracht 8. (bron: telefoontje en SMS van Steven)

Renske Gelderloos 3 years, 7 months geleden Reageer

Die geul van Brakzand is inderdaad flink ondieper dan op de kaart staat momenteel. Ik ben er een paar weken terug nog geweest (ook niet wetend dat het zo ondiep was), maar gelukkig lag er een platbodem vast midden in de geul op het ondiepste stuk: prima dieptemeter. Voor de platbodem was het vervelender; zij werden 's avonds door de KNRM van de 'plaat' gehaald. Je kan dus beter even omvaren op het moment.

Steven te Brinke 3 years, 7 months geleden Reageer

Het was een mooie tocht van Lauwersoog naar Borkum. De tocht was echter niet buitenom. Dat leek mij ook niet verstandig gezien de golven die wij in het zeegat hebben gehad. Het was wel een heftig tochtje, maar in Borkum werden we dan ook met applaus onthaald.

Floris Kruisselbrink 3 years, 7 months geleden Reageer

Ja, en met die 80cm opwaaiing ofzo was binnendoor over 3 wantijen spuiten met 6 knopen op stormfokje + 2e rif ook niet zo'n groot probleem :)