Loading...
Menu Login
15 juni

Teamzeil taktiek

Daan Sprünken Nieuws Archief

Zoals Hidde in het commentaar aangeeft, onderneemt Daan een bok actie. Maar wat had de tegenstander daar tegen kunnen doen?

Daan lag 1 en zijn teamgenoot Edze 4. Daar tussenin dus team B met twee boten. De afstand tussen de eerste drie en Edze was best groot, hij was immers voor de start nog even gaan zwemmen. Als voorbereiding op de bok actie was Daan veel dieper gaan varen dan noodzakelijk voor de gijpboei. Sterker nog, hij voer gewoon de verkeerde kant op. Het voordeel daarvan, is dat je dan over bakboord met snelheid en hoog een andere boot kan onderscheppen die recht naar de boei vaart. Zie ook de video van een goed voorbeeld daarvan. In dit geval had Daan zelfs twee boten dwars kunnen zitten als hij wat beter kan zeilen. Dus wat moet je doen?

In de meeste gevallen is het in het reach-rak het beste om achter de tegenstander voor je aan te varen. Dat geldt dus niet alleen als je met z'n tweeën bent, maar altijd. In dit geval had de eerste boot achter boot 1 aangemoeten en had de andere rechtstreeks naar de boei gekund. De boot op plek 1 vaart dan langzamer omdat je hem afdekt, en als hij iets probeert te ondernemen tegen je teamgenoot, dan lig jij op de goede plek om hem op zijn beurt weer dwars te zitten.

Je verliest natuurlijk iets van je voorsprong op de nummer 4 als je niet rechtstreeks naar de boei vaart, maar daar kan je niets aan doen. Zoals de video laat zien zou het in ieder geval beter zijn geweest om een deel van de voorsprong te verliezen, in plaats van zonder snelheid in de wind geparkeerd te liggen wachten tot je helemaal achteraan ligt.