Loading...
Menu Login
06 januari

Op jacht naar 50 knopen

Daan Sprünken Nieuws Archief

Sneller varen wil bijna iedereen toch? Zeker de mensen die op jacht zijn naar het 500m record: de magische 50 knopen. En 2008 zou wel eens het jaar kunnen zijn waarin die grens doorbroken wordt. Er zijn een aantal, euhm, innovatieve ontwerpen, maar de surfers en kitesurfers maken ook een goede kans.

Op dit moment is het wereldrecord in handen van de Fransman Finian Mayanard die in 2005 op een surfplank een snelheid van 48.70 knopen registreerde. Ondertussen komen de kitesurfers ook dichterbij, met in oktober van vorig jaar het nieuwe record van 47.90 knopen, gevestigd door wederom een Fransman: Alexandre Caizergues.

De zeilboten doen echter nog wel mee in de race. Hydroptère is een van de grote kanshebbers en zij gaan in Maart weer een poging wagen. In April 2007 verbeterden zij nog het record op de nautische mijl: 86.7 seconden, oftewel 41.69 knopen gemiddeld. Vorige maand kwam er echter nog een nieuwe deelnemer om de hoek kijken: Wot Rocket. Ze doen goed mee met Sailrocket in de wedstrijd om raarste boot, maar als je de technobabbel mag geloven dan gaan ze dit jaar zeker door die 50 knopen grens: hydrofoils, fixed wing, supercavitatie, en een 18ft skiff wereldkampioen als stuurman.

Wie net een record gevestigd heeft, is de Sodeb'o schipper Thomas Coville. Hij legde in 24 uur 619.3 mijl af, 3 mijl meer dan het oude record van Francis Joyon. 5 minuten later moest Thomas zijn rond-de-wereld reis echter afbreken. Tussen ijsschotsen door varen is toch niet zo'n heel goed idee, want daar gaat je boot van stuk.

Build: registry.gitlab.com/dzeuros/euroszeilen:1.0.46hotfix1
Tijdzone: CEST (+0200)
Taal: nl
Websitethema wijzigen
D. Z. Euros Copyright © 2024