Loading...
Menu Login
20 december

Op weg naar een record ...

Daan Sprünken Nieuws Archief

Met 500 mijl per dag schiet Francis Joyon de oceanen over. Hij ligt ondertussen reeds 2700 mijl voor op Dame Ellen MacArthur en is goed op weg om het record solo-rond-de-wereld weer terug te pakken. Zijn boot IDEC II is een bijna 30 meter lange trimaran met een 32 meter lange mast en 520 vierkante meter zeiloppervlak.
Over de Indische oceaan heeft Joyon 9 dagen, 12 uur en 3 minuten gedaan; 3 dagen en 7 uur sneller dan MacArthur en slechts 1 uur langzamer dan het record van de volledig bemande Orange II uit 2005. Ondertussen is ook Thomas Coville vertrokken uit Frankrijk in zijn trimaran Sodeb'O, op jacht naar hetzelfde record van Ellen MacArthur. Na een dag en 18 uur varen ligt ook hij al meer dan 3 uur voor op haar schema.

Ondertussen zijn de heren van Hugo Boss in de Barcelona World Race goed bezig om de koplopers op Paprec Virbac 2 in te halen; volgens de laatste gegevens was het verschil teruggelopen tot maar 14 mijl. Na de ice gate gaan de duo's nu op hoge snelheid (16.8 knopen!) door richting Australië en Nieuw-Zeeland. Het veld in deze nieuwe race is de laatste twee weken wel wat uitgedund. Drie boten zijn gedwongen de race uitgestapt met gebroken en gezonken masten, en Estella Damm moest opgeven na roerproblemen. En toen waren er nog 5 ... Gelukkig kan je van zeillatten en je zwaarden altijd nog een noodzeil maken.

Build: registry.gitlab.com/dzeuros/euroszeilen:1.0.46hotfix1
Tijdzone: CEST (+0200)
Taal: nl
Websitethema wijzigen
D. Z. Euros Copyright © 2024