Telltale

Uit EurosWiki

Een telltale is een dun stukje, meestal felgekleurd, doek dat in het zeil geplakt kan worden zodat je op die plek de luchtstroom kunt zien. Deze informatie over de luchtstroom helpt je bij het trimmen van de zeilen.

Telltales worden meestal gemaakt van spinakerdoek omdat dat lekker licht is. Telltales zie je veel in de voorlijk van fokken en genua's en in de achterlijken van het grootzeil, maar kunnen op veel meer plekken in het zeil nuttige informatie verschaffen.

Telltales in het voorlijk komen altijd in tweetallen (één aan loef en één aan lij), tenzij er één is gesneuveld. Wanneer degene aan loef wappert en die aan lij strak staat, moet je afvallen of de schoot aantrekken. Wanneer degene aan lij wappert en die aan loef strak staat, moet je oploeven of de schoot vieren. Wat je doet hangt af van je koers, er vanuit gaande dat het de telltales van de fok betreft. Vaar je hoog aan de wind, dan zet de fokkenist de schoot door en stuurt de roerganger zo dat de telltales tevreden zijn. Het grootzeil wordt dan getrimd. Vaar je een andere koers, dan stuurt de roerganger waar die maar naartoe wil gaan, en trimt de fokkenist de fok zo dat alle telltales tevreden zijn. Het grootzeil wordt ook hier getrimd gegeven de situatie.

Vertaling

  • Verklikker lijntje