Rompzeilen

Uit EurosWiki

Rompzeilen is een term die in voornamelijk binnen het Schipperscollege veelvuldig wordt gebruikt om een min of meer gecontroleerde vorm van verlijeren te beschrijven. Rompzeilen is zeilen op de wind die tegen de romp aan blaast, buiten Euros is het geen algemeen bekend begrip. Rompzeilen wordt vaak gebruikt voor langdurig wachten op het water en bij het 'zijwaarts inparkeren'.

Je kunt rompzeilen met wind op de kop en wind op de kont of op stroming. Allen worden hieronder beschreven:

Wind op de kop

Als je precies in de wind ligt en een klein beetje gas voorruit geeft, (zodat je de wind precies compenseert), lig je stil. Als je daarna zorgt dat je een kleine hoek met de wind maakt, krijg je alleen zijwaartse snelheid. Door de spelen met je gas hendel en je roer, kun je de voorwaartse snelheid en de zijwaartse snelheid regelen.

Wind op de kont

In principe gaat het precies hetzelfde als wind op de kop. Alleen kun je de boot niet precies stil leggen met de kont in de wind, omdat je last hebt van schroefeffect. De hoek met de wind kun je vooral maken door een klapje voorruit te geven met veel roer, of natuurlijk het schroefeffect te gebruiken. Als je zijwaarts wil inparkeren bij een langswal krijg je te maken met het tegen intuïtieve effect dat je juist de kont naar de kant moet sturen en de kop van de kant af, om in het geheel naar de kant toe te rompzeilen.

Op stroming

Rompzeilen op stroming gaat eigenlijk precies hetzelfde als op de wind. Het voordeel is dat de stroming min of meer constant en je geen last hebt van vlaagjes. Daarnaast doet je roer het wel als je stilligt, omdat er nog steeds water langs je roer stroomt. Een complicatie is dat de wind het natuurlijk ook nog steeds doet, en er dan twee effecten zijn die elkaar kunnen beïnvloedden.