RVS

Uit EurosWiki

RVS staat voor roestvast staal. Veel mensen denken echter onterecht dat de afkorting staat voor roestvrij staal. RVS is een is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom en nikkel.

Werking RVS

In tegenstelling tot bijvoorbeeld aluminium of zink is ijzer niet zelfpassiverend. Dat betekent dat als het oppervlak oxideert dat er geen ondoordringbare oxidehuid ontstaat zoals bij aluminium of zink, maar dat de oxidehuid poreus is en dus gassen en vloeistoffen door kan laten. Daardoor kan het corrosie/oxidatieproces door blijven gaan. Bij zelfpassiverende metalen houdt het oxidatieproces op na het ontstaan van een zeer dunnen oxidehuid. Door toevoeging van materialen als chroom en nikkel is RVS wel zelfpassiverend. Uit de werking van het proces wordt duidelijk dat zuurstof een essentiele rol speelt bij het passivatieproces en dus de bescherming tegen corrosie. In een zuurstofarme omgeving kan het passivatieproces niet plaatsvinden waardoor toch corrosie plaats kan vinden door een verschil in potentiaal tussen het gepassiveerde deel en het niet gepassiveerde deel van het RVS. Dit gebeurt vaak als RVS langdurig in water staat dat niet ververst wordt. De zuurstof in het water wordt dan opgebruikt in het passivatieproces totdat de bovengenoemde zuurstofarme omgeving ontstaat. Probeer dus zo min mogelijk RVS onderdelen (geldt ook voor aluminium) in te pakken aangezien dit de vochtafvoer tegengaat. Zo zie je vaak dat bij verstaging het staaldraad in de walsterminals bij de wantspanners het snelst verzwakt doordat er relatief lang water in blijft staan. Dit is dus de belangrijkste plek om te controleren op losse strengen bij inspectie van het staand want. Desalniettemin gaat verstaging nog steeds wel een jaar of 10 mee. De terminals zijn namelijk zeker niet constant nat. Problematischer zijn toepassingen in bijvoorbeeld vochtig hout dat nooit droogt doordat het onder water zit. Gewone toepassingen onder water (zoals een romp bijvoorbeeld) hebben dit probleem niet omdat de beschikbare hoeveelheid water (en dus zuurstof) zo groot is dat er geen tekort ontstaat.

Gradaties roestvast staal

Je hebt meerdere gradaties RVS, waarvan de één wat duurder is dan de ander maar bijvoorbeeld ook beter tegen bijvoorbeeld een zout milieu kan. De twee gradaties RVS die je het meeste tegenkomt zijn AISI 304 en AISI 316. RVS 304 wordt ook wel aangegeven met A2 of 18/8, RVS 316 ook wel met A4 of 17/13/3 (3 procent molybdeen).

RVS 304 / A2

RVS 304 of A2 is minder chemisch resistent dan RVS 316. Het zal dus eerder gaan vlekken/aangetast worden dan 316/A4, met name op zout water. Het wordt echter zonder problemen gebruikt op de meeste Euros boten voor de meeste bouten/moeren en mogelijk ook de preekstoel/hekstoel. Het is dus voornamelijk een cosmetisch effect dat dingen van 304/A2 sneller lelijke roestvlekken vertoont. In bouwmarkten zijn alleen 304/A2 RVS bouten/moeren/ringen/schroeven/etc verkrijgbaar. Voor 316/A4 RVS moet je bij speciale groothandels zoals Schippers en Fabory zijn.

RVS 316 / A4

RVS 316 of A4 is beter chemisch resistent dan RVS 304/A2, ofwel is veel beter bestand tegen (zout) water. Het zal dus minder snel roestvlekken geven/aangetast worden dan 304/A2. Bijna alle kant en klare beslagen die je koopt: verstaging, harpjes, kikkers, onderdelen van blokken, etc, zijn hiervan gemaakt.

17-4 PH RVS

Dit is een speciale hoge sterkte legering die vooral gebruikt wordt voor beslag dat zwaar belast wordt. Deze beslagen zijn vaak te herkennen aan de letters HR (High Resistance) die erin gestempeld zijn.

Behandelen van bewerkt RVS

Na bewerkingen waarbij het RVS sterk verhit wordt, zoals boren maar met name lassen, dient het RVS gebeitst te worden met een beitspasta. Euros gebruikt hiervoor de Antox 71E beitspasta. Intense hitte tast namelijk de legering aan het oppervlak aan waardoor de RVS eigenschappen verloren gaan en het staal gevoeliger wordt voor roest. De beitspasta is een sterk zuur dat dit bovenste laagje verwijdert. LET OP: gebruik dit zuur niet zonder je zeer goed op hoogte te stellen van de werking en veiligheidsmaatregelen! De meeste lasbedrijven hebben een beitsbad. Je kan dus ook met je gelaste spullen bij een lasbedrijf langs gaan om ze daar te laten beitsen, of het RVS laswerk zelf ook uitbesteden.

Verder kan, om corrosie te voorkomen, RVS het beste niet in eenzelfde ruimte bewerkt worden waar ook gewoon staal bewerkt wordt, of met gereedschap waarmee ook staal bewerkt wordt. Ook zou gereedschap dat in contact komt met het RVS (boortjes/slijpschijven) eigenlijk speciaal geschikt daarvoor moeten zijn.

Externe links