Protest

Uit EurosWiki

Tijdens het zeilen van een wedstrijd dien je je aan de regels te houden. Wij doen dat natuurlijk altijd, maar zij kunnen niet zeilen en maken wel eens fouten. Als je iemand een wedstrijdregel ziet overtreden, dan teken je hier protest tegen aan.

Op dit moment worden wedstrijden gevaren onder het ISAF wedstrijdreglement voor 2005-2008: The Racing Rules of Sailing of Sailing 2005-2008. Deze kan je vinden op de website van het ISAF: [1]. Hierin staat ook beschreven wanneer en hoe je kan protesteren.


De situatie

Laten we het een protest eens wat beter bekijken aan de hand van een voorbeeld.

Wij varen over bakboord op het midden van het meer aan de wind op onze juiste koers naar de bovenboei. Opeens verschijnt er voor onze boeg een andere boot die over stuurboord vaart. Om een aanvaring te voorkomen moeten wij direct overstag. Wij zijn niet blij.

Regel 10 van het wedstrijdreglement heeft het volgende te zeggen:10. On opposite tacks

 • When boats are on opposite tacks, a port-tack boat shall keep clear of a starboard-tack boat.


In het Nederlands betekent dat: stuurboord wijkt voor bakboord.

Omdat wij over bakboord varen en zij over stuurboord, hebben wij voorrang. Zij hebben dus een regel overtreden.

Protest aanroepen

We weten op het water natuurlijk al dat wij gelijk hebben (wij kunnen namelijk heel goed zeilen en kennen alle regels) en dus gaan we protesteren:

Protest!

Bij wedstrijden met Lasers is het voldoende om bovenstaande hoorbaar te roepen naar je tegenstanders. Bij wedstrijden met boten langer dan zes meter moet je ook een rode vlag zichtbaar tonen tot het einde van de wedstrijd.

De geprotesteerde kan nu twee dingen doen. In dit voorbeeld zijn de regels duidelijk en zullen ze meestal wel doorhebben dat ze in de fout zitten. Ze zullen dus als wijze van straf draaien. De regels zeggen het volgende over het draaien van strafrondjes:44.1 Taking a Penalty

 • A boat that may have broken a rule of Part 2 while racing may take a penalty at the time of the incident. Her penalty shall be a Two-Turns Penalty unless the sailing instructions specify the use of the Scoring Penalty or some other penalty. However, if she caused injury or serious damage or gained a significant advantage in the race or series by her breach her penalty shall be to retire.

44.2 Two-Turns Penalty

 • After getting well clear of other boats as soon after the incident as possible, a boat takes a Two-Turns Penalty by promptly making two turns in the same direction, including two tacks and two gybes. When a boat takes the penalty at or near the finishing line, she shall sail completely to the course side of the line before finishing.


In de klassevoorschriften van de Laser 2 klasse staat voorgeschreven dat er slechts een rondje gedraaid hoeft te worden. Sinds 2005 bestaat een rondje slechts uit een overstag en een gijp. Je hoeft dus niet 360 of 720 graden te draaien.

Bij duidelijke bakboord/stuurboord situaties wordt er normaal gesproken wel gedraaid door de partij die fout zit. Om dit verhaal echter interessant te houden, draaien zij niet. Nu zijn we echt niet blij en we zullen op de kant een protestformulier gaan invullen.

Om het duidelijk te houden bij teamzeilwedstrijden wordt er meestal vereist dat je je protesten aan het eind van de wedstrijd bij de finishboot aanmeld. Dit doe je dus op het moment dat je over de finish vaart of zo snel mogelijk erna. Dit geldt natuurlijk alleen als je tegenstanders niet gedraaid hebben tijdens de wedstrijd, want dan is het protest al afgedaan.

Het protestformulier

Als je tegenstander niet op het water een straf heeft genomen, dan moet je een protestformulier gaan invullen en inleveren. Doe dit meteen als je aankomt, want meestal zijn de tijdslimieten erg strikt en heb je maar weinig tijd om je formulier in te leveren.

Een protestformulier moet bestaan uit de volgende onderdelen:61.2 Protest Contents

 • A protest shall be in writing and identify
  • (a) the protestor and protestee;
  • (b) the incident, including where and when it occurred;
  • (c) any rule the protestor believes was broken; and
  • (d) the name of the protestor’s representative.
 • However, if requirement (b) is met, requirement (a) may be met at any time before the hearing, and requirements (c) and (d) may be met before or during the hearing.


Kort gezegd komt het er op neer dat je moet vertellen wanneer er iets is gebeurd, wat er is gebeurd, en wie er bij betrokken waren. Het is niet jouw verantwoordelijkheid om aan te geven welke regels er bij betrokken zijn en nadere details kan je ook later aanvullen. Het is natuurlijk wel in je voordeel om direct een zo duidelijk mogelijk verhaal te vertellen.

Idealiter zet je dus de volgende dingen op je protestformulier (vaak zijn er kant en klare formulier beschikbaar bij de wedstrijdleiding of het protestcomité)

 • Je naam en bootnummer
 • Naam en bootnummer van je tegenstander
 • Welke wedstrijd was het (dag, tijd, wedstrijdnummer)
 • Eventuele getuigen
 • Welke regels zijn er in jouw optiek overtreden
 • Een duidelijke tekening van de situatie
 • Een woordelijke toelichting op de tekening
 • Een handtekening

Het is hierbij belangrijk om op te merken dat het protestcomité naar eigen inzicht zal bepalen welke regels er bij de situatie betrokken zijn. Als je dus niet weet welke regel er overtreden is, of je vergeet er een, dan kunnen deze later alsnog bij het protest betrokken worden.

In de protestkamer

Voordat je de protestkamer in gaat is het van belang dat je je verhaal duidelijk hebt. Ook moet je met je bemanning besproken hebben wat er is gebeurd zodat jullie op één lijn zitten. Je bemanning kan namelijk drie dingen doen.

 1. Sommige bemanningen zijn zo druk met de fok dat ze niets zien van wat er om hun heen gebeurt. Ze hebben dus totaal niets te vertellen over de situatie als het protestcomité ze hier om vraagt.
 2. De bemanning heeft goed opgelet en hij ondersteunt jouw verhaal.
 3. De bemanning heeft niet goed opgelet, maar denkt het wel te weten. Waar jij over bakboord lag, lag hij over stuurboord. Waar jij al uren rustig doorvoer, is hij net overstag gegaan. Waar ze bij jouw midscheeps in kwamen varen, zag hij de boot ruim achterlangs gaan.

Aan de eerste twee soorten bemanningen heeft het protestcomité niet zoveel boodschap. Een nuttige getuige is het niet. Maar als jouw bemanning opeens met een compleet ander verhaal aan komt zetten, dan zou er zomaar getwijfeld kunnen gaan worden aan jouw verhaal en dat moeten we niet hebben. Vraag dus nog even aan je bemanning of hij de situatie ook gezien heeft voordat je de protestkamer in gaat.

In de protestkamer zal het protestcomité alle betrokken partijen horen. Hierbij worden vaak wat modelbootjes gebruikt zodat je je verhaal goed kan illustreren. Belangrijk is het om je verhaal duidelijk te hebben. Een goed verhaal zorgt er voor dat er bij het comité geen twijfel kan bestaan over de situatie. Het moet echter wel in overeenstemming zijn met de werkelijkheid. Vaak zal echter blijken dat de twee partijen een compleet andere beleving van de situatie hadden. Dan moet jouw verhaal dus beter zijn. Het voorbeeld waar we eerder naar keken is een goed verhaal: jij voer daar rustig zonder iets geks te doen, je van geen kwaad bewust. De andere partij was er opeens, zonder aanleiding. Om grote problemen te voorkomen moest je direct en abrupt uitwijken. Enkel door je magnifieke stuurmanskunsten kon je op het nippertje een aanvaring voorkomen.