Juiste koers

Uit EurosWiki

De juiste koers is een koers waarbij je met ruime wind kan spinnakeren, met de zon achterlijker dan dwars. Zo weet je zeker dat je niet tegen de zon in hoeft te kijken, en er ook geen zeilen voor de zon zitten. Het bepalen van de juiste koers is essentiëel voor een comfortabele tocht planning. Soms is er geen juiste koers, dan moet je helaas met minder genoegen nemen.

Wedstrijdzeilen

De juiste koers kan ook gedefinieerd zijn als de koers die je zou varen om zo snel mogelijk bij de finish te komen, als er geen andere boten zouden zijn. Dit is bij het wedstrijdzeilen belangrijk omdat je vaak je juiste koers moet varen. Als je normaal gesproken niet halvewinds heen en weer vaart om naar de benedenboei te komen, dan mag je dat ook niet doen als er opeens een boot naast je komt varen.

In sommige gevallen mag je wel afwijken van je juiste koers. Dit is het geval als je loefrechten hebt. Hierbij gaat het er om of je van vrij achter komt of niet. In het algemeen geldt: als je niet van vrij achter komt, dan heb je loefrechten. Als je loefrechten hebt, dan mag je dus loeven, zelfs als er een boot naast je vaart. Deze andere boet moet dan met je mee oploeven omdat hij moet vrijblijven (loef wijkt voor lij). Op deze manier kan je de boot wegbrengen of je kan hiermee proberen om vrije wind te krijgen. Als de andere boot vrij voor komt te liggen dan vervallen je loefrechten en moet je weer je juiste koers varen. Dit gaat meestal gepaard met veel verbaal geweld.