Draaien (Wedstrijdzeilen)

Uit EurosWiki

Een of meerdere strafrondjes draaien als reactie op een protest. Bij de Laser 2 is het een rondje bestaande uit een gijp en een overstag. In het algemeen moet je na een protest twee rondjes draaien. Sinds de nieuwe regels (2005-2008) is een rondje niet meer gedefinieerd als 360 graden en kan het dus soms voordelig zijn om even na te denken over of je met de klok mee of tegen de klok in moet draaien,

Draai vooral je rondjes als je fout zit, maar doe het ook vooral niet als je weet dat je niet fout zat. Bij het zeilen ben je er hoofdzakelijk zelf verantwoordelijk voor dat je je aan de regels houdt dus is het wel zo netjes om - indien je bijvoorbeeld per ongeluk je tegenstander midscheeps hebt geramd in een standaard bakboord-stuurboord situatie - je verantwoordelijkheid te nemen en gewoon te draaien.

Als je niet draait maar wel fout zat dan hoor je in de protestkamer uit te komen en door het protestcomité te worden bestraft met een DSQ. Dit gebeurt niet altijd omdat mensen soms vinden dat protesteren stom is.