Kiel

Uit EurosWiki

Een aanhangsel onder de boot met twee doelen: drift beperken en gewichtsstabiliteit. Een goed kielontwerp is doorslaggevend voor aan de windse eigenschappen op vlak water, en ook bij zeegang erg belangrijk. Voor manouvreren is een goede kiel ook belangrijk.

Op een kiel kunnen enorme krachten komen, zeker wanneer de grond wat hard wordt geraakt. Bij een kielboot moet daarom bij elke keer varen en na iedere keer dat de grond wat hard wordt geraakt, worden gecontroleerd of er water in de bilge komt. Controleren of er water in de bilge komt is de enige manier om kielschade in een vroeg stadium te ontdekken. Wanneer dit water daadwerkelijk door het kiellaminaat naar binnen komt, moet dit direct worden gerepareerd, hoe lastig dat ook is. Doorvaren met een losscheurende kiel is vragen om schipbreuk (dan ben je je boot dus helemaal kwijt).

De bevestiging van aan kiel is lastig. de kiel moet niet al te stijf aan de romp vast zitten omdat klappen op de kiel dan niet kunnen worden opgevangen. Je wilt ook niet dat de bevestiging van de kiel bij normaal gebruik zo veel vervormd dat die door vermoeiing beschadigd. Sterkte is het doel, niet stijfheid. Bij waterratten is de kiel met 2 grote bouten aan ingelamineerde RVS profielen bevestigd. Verder is er een kielaanzet in de romp ingelamineerd. Deze kielaanzet is van polyester, en dus enigszins flexibel. De kielaanzet is opgevuld met epoxy, een vrije flexibel materiaal dat de kleine vervorming van de kielaanzet kan volgen.

Bij de E22s is de kiel met een groot aantal bouten vastgezet aan dwarsverbindingen in het vlak. Het moment wordt hier opgevangen doordat een deel van de bouten naast elkaar zitten.

Bij Jaffa bestaat de kiel uit meerdere onderdelen. Onderaan zit een loden bulb, die overgaat in een holle stalen kielvin. De kielvin zit vastgelast aan een stalen plaat die tegen de romp vastgebout zit met een groot aantal bouten. Tussen deze bouten bevinden zich houten dwarsverbindingen (stringers) waar een dikke laag glasvezel overheen gelamineerd zit.