Fok over

Uit EurosWiki

Tijdens een overstag wordt soms de kreet fok bak gebruikt. Als de boot daardoor voldoende draaisnelheid heeft gekregen dient men meteen fok over te zeggen. Dat betekend dat de fokkeschoot aan de andere kant kan worden doorgehaald. Als je overstag gaat zonder fok bak, dan zeg je fok over als de punt van de boot in de wind ligt.

Trek de fok bij het commando fok over niet meteen aan. Na de overstag heb je namelijk weinig snelheid en als je de fok dan meteen strak trekt, verlijer je extra veel. Beter is om eerst snelheid op te bouwen en de fok daarbij rustig aan te trekken zodat hij pas helemaal strak staat als je op snelheid bent. Doe dit ook met het grootzeil, die laat je vieren zodra de punt door de wind is en trek je weer rustig strak als de boot weer snelheid krijgt.

Bij een E22 is het met redelijke wind echter slimmer om de fok wel meteen strak te trekken in de overstag, want als je snel genoeg bent voorkom je zo dat je moet lieren. Bovendien verliest een E22 op vlak water maar weinig snelheid, en raakt de kiel van een E22 ook bij grote aanstromingshoeken niet overtrokken. Je kan dus vrijwel altijd blijven sturen.Overstagcommando's: