Loading...
Menu Login
20 mei

Gemiste kans

Daan Sprünken Nieuws Archief

Terwijl onze vlag nog in racemodus binnen lag, kwam onze koningin langs gevaren op haar schuit De Groene Draak, het afgelopen weekend toen Jaffa van Scheveningen naar Monnickendam voer. Wij hebben dus helaas niet kunnen groeten zoals het hoort, en hebben enkel terug kunnen zwaaien toen hare Majesteit nautisch (dus niet statelijk) de hand bij wijze van groet opstak. Mocht je in het vervolg de koningin, een ander lid van het koninklijk huis, of een oorlogsschip tegen komen, handel dan als volgt.

One act that is not done much anymore, is to dip your Ensign to a Royal Yacht or Warship. Once you have dipped, you wait for a dip from the other ship and wait till they rehoist. Then you may rehoist your own Ensign.

Opmerkingen:

Jurjen Zomerman
4 jaar, 2 maanden geleden

Ik heb vroeger altijd geleerd om De Groene Draak en marineschepen te begroeten door de fok te strijken en weer te hijsen bij het voorbij varen.

Daan Sprünken
4 jaar, 2 maanden geleden

Dat was inderdaad ook onze gedachte (toen ze alweer weg was). Ik kan daar echter nu even zo snel niets over vinden, en aan boord zei de McMillan dat de vlag daar voor bedoeld was. Misschien dat dat de Engelse groet is, en dat we het in Nederland met de fok doen?

Carl Hollander
4 jaar, 2 maanden geleden

Wat ik zo snel kan vinden, is dat het groeten met de fok gebruikt werd bij het zo genoemde admiraalzeilen. http://www.ssrp.nl/documenten/Admiraalzeilen.pdf

floris+euros@vloris.nl
4 jaar, 2 maanden geleden

<p>Ik weet zeker dat ik het ook ergens gelezen heb (het groeten door de fok te strijken), volgens mij staat er zelfs een hoofdstuk over in het BPR, maar dan waarschijnlijk in één van de artikelen die niet in de online versie zijn opgenomen... Een plek waar ik het nu nog wel zie staan is in een ondertussen alweer verouderde versie van <em>&#39;Het Zeilboek&#39;</em>, J. Peter Hoefnagels (2e druk):</p><blockquote><p>Marineschepen worden gesalueerd. De natievlag moet daartoe half worden gestreken. Het marineschip groet dan terug.<br />Koninklijke schepen (de Groene Draeck) worden gegroet door gedurende het passeren de fok te hebben gestreken.</p></blockquote><p>&nbsp;</p>

Build: registry.gitlab.com/dzeuros/euroszeilen:1.0.46hotfix1
Tijdzone: CEST (+0200)
Taal: nl
Websitethema wijzigen
D. Z. Euros Copyright © 2024