Polyester

Uit EurosWiki
Versie door 85.145.116.50 (overleg) op 16 jul 2009 om 10:28 (→‎Polyesterhars versus Epoxy)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Polyester is een polymeer dat, zoals het woord al zegt, bestaat uit een keten van esterverbindingen. Euros gebruikt polyesterhars om haar boten te bouwen. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een techniek die handlamineren heet, of in het Engels hand-lay-up.

Glasvezelversterkt polyester

Door polyesterhars te verstevigingen met glasvezels wordt een laminaat verkregen dat veel sterker is dan enkel polyesterhars. Dit verwerken van polyesterhars met glasvezels wordt door Euros plakken genoemd. Meer informatie daarover is te vinden in het artikel plakken.

Wanneer Eurossers polyester zeggen, bedoelen ze vaak polystyreen verknoopt met polyester. Glasvezelversterkt "polyester" wordt ook wel een laminaat of composiet genoemd.

Eigenschappen polyester

Polyester kan zowel een thermoplastische (onder invloed van temperatuur smeltend) als thermohardende (onder invloed van een chemische reactie uithardende) kunststof zijn. De thermohardende polyester is een vloeibaar mengsel, de polyesterhars, van onverzadigde polyester en styreen. Deze twee komponenten kunnen onder invloed van een initiator (een peroxide, zoals MEKP) met elkaar reageren tot een harde kunststof. Vaak is er in de fabriek al een katalysator (zoals kobalt) aan de polyesterhars toegevoegd om deze reactie sneller te laten gaan.

Polyester is relatief goedkoop, maar heeft als nadeel dat het beperkt waterdampdicht is. Door invloed van water in combinatie met slecht laminaat kunnen delaminatie en osmose ontstaan. Op polyester onderdelen (bijvoorbeeld romp en dek van een schip) is de buitenste laag vaak van gelcoat (polyester op kleur), dat iets beter bestand is tegen water en UV.

Polyesterhars versus Epoxy

In veel gevallen kan epoxy gebruikt worden als alternatief voor polyesterhars. Epoxy is duurder dan polyester, maar heeft ook enkele voordelen. Zo is epoxy watervaster en hecht het, i.t.t. polyesterhars, op vrijwel alle ondergronden. Epoxy heeft ook een langere houdbaarheid dan polyesterhars (zeker wanneer er aan de polyesterhars al een katalysator, zoals kobalt, is toegevoegd). Polyesterhars is wel beter bestand tegen U.V. straling dan epoxy. Epoxy wordt om deze reden vaak afgelakt met blanke 2-componenten lak (op polyurethaan basis).

Zie ook