Inleiding (motorboek)

Uit EurosWiki
Versie door Har (overleg | bijdragen) op 13 nov 2008 om 15:27
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

De laatste jaren is de studiedruk sterk toegenomen. Door de manier waarop wij met de Ebenhaëzer varen is het daarom van groot belang een zo snel mogelijke opleiding te realiseren. Daarom wordt met deze leidraad gepoogd het leerproces aan boord te versnellen door de leerlingschipper een theoretische ondergrond te geven voordat hij/zij aan de praktische opleiding begint. Er wordt daarbij wel uitgegaan van enige aanwezige ervaring. Om wat eenheid te brengen in de communicatie worden eerst de meest voorkomende benamingen gegeven (2). Vervolgens wordt ingegaan op de taakverdeling aan boord (3). Er wordt uitgebreid ingegaan op het gebruik van trossen, omdat hier veelvuldig gebruik van wordt gemaakt bij het manoeuvreren (4). Ten aanzien van het begrijpen van de bewegingen van het schip worden enkele belangrijke fysische aspecten besproken (5). Met het voorgaande wordt ingegaan op het manoeuvreren in het algemeen (6), om tenslotte de meest voorkomende situaties te bespreken (7). Achterin is een bijlage opgenomen met een lijst van de meest gebruikte scheepstermen.

Deze leidraad is een aangepaste versie van de in 1983 door Geurt Stuurman gemaakte leidraad met daarin opgenomen de gewijzigde situatie door de in 1988 vervangen verstelbare door een vaste schroef met keerkoppeling. De noodzaak voor het heruitbrengen ligt in het feit dat enerzijds de schroef is vervangen, anderzijds de studiedruk door de plannen van de minister wederom is toegenomen. Om met de theorie uit deze bundel sneller te leren varen is het van belang zo veel mogelijk te oefenen en naderhand er veel over te praten. Daarom is het in de winter mogelijk af en toe op het Twentekanaal te varen onder leiding van een schipper. De opgedane ervaringen en vragen worden dan, als het mogelijk is in groepsverband, doorgenomen met een of meer van de schippers. Hiermee hopen we te bereiken dat de leerlingschipper niet geheel onbeslagen ten ijs komt als het seizoen is begonnen en daardoor het leerproces versneld wordt.


Motorboek

1 Inleiding 2 Benamingen 3 Taakverdeling 4 Trossengebruik 5 Fysische Aspecten 6 Manoeuvreren in het algemeen 7 Manoeuvreren 8 Zeemanschap 9 Begrippenlijst