AIS: verschil tussen versies

Uit EurosWiki
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Wgodlieb (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Har (overleg | bijdragen)
Geen bewerkingssamenvatting
Regel 1: Regel 1:
[[Afbeelding:Ais.jpg|300px|thumb|right|Een '''AIS''' ontvanger, met op het scherm een overzicht van alle schepen in de buurt.]]
[[Afbeelding:Ais.jpg|300px|thumb|right|Een AIS ontvanger, met op het scherm een overzicht van alle schepen in de buurt.]]
'''AIS''' staat voor '''A'''utomatic '''I'''dentification '''S'''ystem. Het is een systeem waarmee o.a. positie, snelheid en scheepsnaam wordt verzonden en ontvangen via een radio signaal. Dit kan erg handig zijn voor navigatie. Het scherm van een '''AIS''' ontvanger ziet eruit als een radar scherm, maar geeft alleen '''AIS''' zenders weer. Sinds enkele jaren zijn alle schepen boven 300 ton verplicht een '''AIS''' signaal uit te zenden. Binnenkort zullen ook schepen vanaf 100 ton verplicht worden het aan te zetten. Nog kleinere schepen en zelfs plezier jachten mogen ook zenden.
'''AIS''' staat voor '''A'''utomatic '''I'''dentification '''S'''ystem. Het is een systeem waarmee o.a. positie, snelheid en scheepsnaam wordt verzonden en ontvangen via een radio signaal. Dit kan erg handig zijn voor navigatie, vooral bij slecht zicht. Van de huidige [[Euros vloot]] heeft alleen [[Jaffa]] een AIS.
Al zijn schepen verplicht te zenden, vooral vissers zetten hun '''AIS''' wel eens uit, om aan hun concurrenten niet te verklappen waar de vis zit.


'''AIS''' werkt via marifoonkanaal 87 en 88, maar heeft niets met een '''marifoon''' te maken. Beide kunnen op dezelfde antenne, met een klein beetje elektronica, maar in de praktijk zitten ze ze allebei op een aparte antenne. het bereik is net als met marifoon beperkt tot zicht afstand (maximaal 30 [[zeemijl|mijl]]). Een '''AIS''' signaal bevat diverse gegevens van het schip:
Het scherm van een AIS ontvanger ziet eruit als een radar scherm, maar geeft alleen AIS zenders weer. Sinds enkele jaren zijn alle schepen boven 300 ton verplicht een AIS signaal uit te zenden. Binnenkort zullen ook schepen vanaf 100 ton verplicht worden het aan te zetten. Nog kleinere schepen en zelfs plezier jachten mogen ook zenden.
Al zijn schepen verplicht te zenden, vooral vissers zetten hun AIS wel eens uit, om aan hun concurrenten niet te verklappen waar de vis zit.


Vaste gegevens:
AIS werkt via marifoonkanaal 87 en 88, maar heeft niets met een [[marifoon]] te maken. Beide kunnen op dezelfde antenne, met een klein beetje elektronica, maar in de praktijk zitten ze ze allebei op een aparte antenne. Het bereik is net als met marifoon beperkt tot zicht afstand (maximaal 30 [[zeemijl|mijl]]).
 
Een AIS signaal bevat diverse gegevens van het schip:
 
==== Vaste AIS data ====
*naam en callsign
*naam en callsign
*lengte en breedte
*lengte en breedte
Regel 12: Regel 16:
*IMO nummer
*IMO nummer


Variabele gegevens:
==== Variabele AIS data ====
*actuele positie
*actuele positie
*actuele koers en snelheid
*actuele koers en snelheid
Regel 20: Regel 24:
*verwachte tijd van aankomst
*verwachte tijd van aankomst


Een '''AIS''' ontvanger kost ongeveer €300. Een goedkope '''AIS''' zender kun je al krijgen voor €900. Een goedkopere oplossing is een computer en een [[SSB ontvanger]] (of tweede [[marifoon]]) laten uitluisteren op de juiste frequenties en decoderen. Er zijn gratis programma's beschikbaar die dit doen. Daarnaast geeft een normale '''AIS''' ontvanger ook een [[NMEA]] signaal die je kunt aansluiten op je navigatie software, zodat behalve je eigen schip ook andere schepen ook op je kaart worden afgebeeld.
Een AIS ontvanger is niet zo duur. Een AIS zender kost enkele honderden euro's. Een goedkopere oplossing is een computer en een [[SSB ontvanger]] (of tweede [[marifoon]]) laten uitluisteren op de juiste frequenties en decoderen. Er zijn gratis programma's beschikbaar die dit doen. Daarnaast geeft een normale AIS ontvanger ook een [[NMEA]] signaal die je kunt aansluiten op je navigatie software, zodat behalve je eigen schip ook andere schepen ook op je kaart worden afgebeeld.


===Links===
===Links===
Op het internet zijn sites te vinden, waarin je schepen kunt volgen:
Op het internet zijn sites te vinden, waarin je schepen kunt volgen:
*[http://www.pa3esz.nl/ais/rijnmond.html Live AIS Rotterdam]
*[http://www.pa3esz.nl/ais/rijnmond.html Live AIS Rotterdam]
*nog veel meer sites


[[categorie:bootonderdeel]][[categorie:navigatie]]
[[categorie:bootonderdeel]][[categorie:navigatie]][[categorie:Jaffa]]

Versie van 3 jun 2009 07:47

Een AIS ontvanger, met op het scherm een overzicht van alle schepen in de buurt.

AIS staat voor Automatic Identification System. Het is een systeem waarmee o.a. positie, snelheid en scheepsnaam wordt verzonden en ontvangen via een radio signaal. Dit kan erg handig zijn voor navigatie, vooral bij slecht zicht. Van de huidige Euros vloot heeft alleen Jaffa een AIS.

Het scherm van een AIS ontvanger ziet eruit als een radar scherm, maar geeft alleen AIS zenders weer. Sinds enkele jaren zijn alle schepen boven 300 ton verplicht een AIS signaal uit te zenden. Binnenkort zullen ook schepen vanaf 100 ton verplicht worden het aan te zetten. Nog kleinere schepen en zelfs plezier jachten mogen ook zenden. Al zijn schepen verplicht te zenden, vooral vissers zetten hun AIS wel eens uit, om aan hun concurrenten niet te verklappen waar de vis zit.

AIS werkt via marifoonkanaal 87 en 88, maar heeft niets met een marifoon te maken. Beide kunnen op dezelfde antenne, met een klein beetje elektronica, maar in de praktijk zitten ze ze allebei op een aparte antenne. Het bereik is net als met marifoon beperkt tot zicht afstand (maximaal 30 mijl).

Een AIS signaal bevat diverse gegevens van het schip:

Vaste AIS data

  • naam en callsign
  • lengte en breedte
  • scheepstype
  • MMSI nummer (Maritime Mobile Service Identity)
  • IMO nummer

Variabele AIS data

  • actuele positie
  • actuele koers en snelheid
  • diepgang
  • lading
  • bestemming
  • verwachte tijd van aankomst

Een AIS ontvanger is niet zo duur. Een AIS zender kost enkele honderden euro's. Een goedkopere oplossing is een computer en een SSB ontvanger (of tweede marifoon) laten uitluisteren op de juiste frequenties en decoderen. Er zijn gratis programma's beschikbaar die dit doen. Daarnaast geeft een normale AIS ontvanger ook een NMEA signaal die je kunt aansluiten op je navigatie software, zodat behalve je eigen schip ook andere schepen ook op je kaart worden afgebeeld.

Links

Op het internet zijn sites te vinden, waarin je schepen kunt volgen: