Marifoon

Uit EurosWiki

Marifoon staat voor maritieme telefoon en is, anders dan zijn naam doet vermoeden, geen telefoon maar een zendontvanger. Met de marifoon kan je contact leggen met bruggen, sluizen, havens, andere schepen, eigenlijk met iedereen die ook een marifoon heeft en binnen jouw zendbereik zit.

Alle Nederlandse marifoons moeten een ATIS code hebben, die gekoppeld is aan de zendmachtiging. De zendmachtiging is weer gekoppeld aan het schip. Deze ATIS code wordt aan het einde van elk bericht meegestuurd en hoor je als ATIS-hik. Alle DSC marifoons hebben een MMSI nummer.

Op binnenwater staat er naast bij kanalen, havens en kunstwerken vaak een bord met VHF en het kanaalnummer. VHF staat voor Very High Frequency.

De E22's en Jaffa hebben een hoog vermogen zeevaart marifoon. De Ebenhaëzer heeft twee laag vermogen binnenvaart marifoons.

De communicatie via de marifoon gebeurt via afgesproken protocollen welke je moet kennen als je een marifoon gebruikt. Op een schip met een werkende marifoon moet daarom altijd iemand aan boord zijn met een basiscertificaat (laagvermogen marifoon), Short Range Certificate SRC of een Marcom B (hoogvermogen marifoon).

Veel informatie staat in het handboek der marifonie. Dit is te downloaden van de site van het agentschap telecom (voorheen hoofddirectoraat telecommunicatie en post), op de locatie [1].

Zie ook