Zeepokken

Uit EurosWiki

Zeepokken zijn geleedpotigen die de vervelende neiging hebben op boten vast te groeien en daar de stroming te verstoren. Ze komen vanzelf als je boot op zout water ligt. Er is veel te vertellen over het wonderlijke leven van deze diertjes. In plaats daarvan concentreren we ons op hoe we ze zo effectief mogelijk kunnen verwijderen.

Het is het handigst om eerst met een stuk hout of een ruitenkrabber het grootste deel eraf te halen. Je houdt dan de grondplaten van de pokken over. Zet niet teveel kracht, want dan maak je heel diepe krassen in het polyester. Deze kunnen met schuurpapier grotendeels worden verwijderd. Let goed op dat je er niet doorheen gaat. Je wilt het onderliggende polyester niet beschadigen.

Zeepokken bestaan voornamelijk uit kalk. Met een zuur kunnen ze dus worden opgelost. Zoutzuur werkt vrij goed. Het polyester wordt er niet door aangetast en er ontstaan geen schadelijke stoffen. Het zoutzuur kan met een plantenspuit worden aangebracht. Een goede plantenspuit gaat een paar dagen mee voordat deze door het zuur zodanig is aangetast dat die stuk gaat. Helaas duurt deze methode vrij lang en is ze bewerkelijk. Je krijgt er ook niet alles mee weg.

Het lijkt erop dat zeepokken los laten als je ze insmeert met turtle wax vloeibare was en daarna even stevig wrijft met een doek. Hier is nog niet veel ervaring mee, maar het lijkt heel goed te werken.

Pokken zijn grotendeels te voorkomen met koperhoudende antifouling.