Tappen en snijden

Uit EurosWiki

Tappen is het maken van een schroefdraad in een gat en snijden is het maken van een schroefdraad op een stuk rond stafmateriaal. Bij Euros doen we eigenlijk vooral het eerste, met name in masten of contraplaten. Taps en snijplaten zijn over het algemeen voor metrische draad.

Tappen

Tap met houder

De stevigheid van je schroefdraad hangt af van het materiaal. Hout kan je niet tappen, en vezelversterkte materialen maar matig tot slecht. Gewone kunststoffen en aluminium gaan redelijk tot goed en staal en RVS geven een prima resultaat. Deze laatste 2 materialen kan je het beste tappen met een setje van 3. Hierbij begin je met de tap die het minste weghaalt en bouw je het op. Er bestaan ook tappen waarmee je in 1 keer kan tappen. Dit worden machinetappen genoemd. Voor het tappen moet een gat geboord worden dat net iets kleiner is dan de diameter van de tap. Deze boordiameters zijn afhankelijk van de tapdiameter, en hier zijn speciale boortjes voor (op de tiende millimeter juiste maat). Voor kleine diameters (tot ca. M8) kan je uitgaan van ongeveer 80% van de tapdiameter als vuistregel. Dit kan je afronden naar de dichtstbijzijnde halve millimeter als je niet precies de juiste maat boortjes hebt. De juiste boormaat geeft natuurlijk wel het beste resultaat. Er zijn wel tapsets verkrijgbaar waar meteen alle juiste boortjes bij geleverd worden. Bij het tappen kan je het beste tapvet gebruiken en moet je om de 2-3 slagen een stukje terugdraaien om de spanen te breken zodat de tap niet vastloopt. Tappen zijn ook uitstekend geschikt om een schroefdraad niet niet meer helemaal netjes is door corrosie of beschadigingen weer soepel te laten lopen.

Snijden

Verschillende snijplaten

Snijden is in feite het omgekeerde van tappen. Hierbij is de diameter van de staf wel de uiteindelijke diameter. De techniek is vergelijkbaar. Om een nette schroefdraad na het inkorten van een boutje te krijgen kan je een snijplaat om de schroefdraad heen draaien voor het afzagen.

Conische tappen

Setje conische tappen

Conische tappen, ook wel linkse tappen of boutuitdraaiers genoemd, dienen om bouten waarvan de kop niet meer werkt met het bijbehorende bitje alsnog los te kunnen draaien. Dit werkt doordat de tappen conisch zijn en een schroefdraad de verkeerde kant op hebben. Je boort een ondiep gat in de kop van de schroef met de diameter van de onderkant van de tap, of bij een inbuskop hoeft dat niet eens. Vervolgens draai je de tap linksom in het gat. Hoe dieper de tap komt, hoe meer wrijving deze zal ondervinden totdat het genoeg is om de schroef los te draaien.