Suprahecht

Uit EurosWiki

Bruynzeel Suprahecht® is een familie van watervast verlijmde Mahonie multiplex houtplaten. De Suprahecht familie bestaat uit twee soorten multiplex:

  1. Bruynzeel Garant Regina Mahonie A/B
  2. Bruynzeel Suprahecht A/A

Euros bedoelt met Suprahecht meestal Bruynzeel Suprahecht A/A.

Gebruik

Euros gebruikt Suprahecht vooral veel tijdens het bouwen van een boot. Contrablokken of schotten die niet of slecht bereikbaar zijn en toch de gehele levensduur van de boot goed moeten blijven, zijn vaak gemaakt van Suprahecht. Een voorbeeld zijn de verstevigingsschotten onder de interieurdelen van de Waterratten.

Voor kleine onderhoudsreparaties is er vaak nog wel genoeg Suprahecht aanwezig in de loods. Zoek dus eerst goed voordat je een nieuwe (dure) plaat aanschaft!

A/B vs. A/A

De A staat hierbij voor fineerlagen die volledig uit de zgn. A-fineren zijn samengesteld (het "Suprahecht fineer"). Deze fineerlagen zijn "praktisch foutvrij" en ongevoegd (dus uit een stuk).
De B staat voor de fineerlagen die uit Mahonie B-fineren bestaan. Deze fineerlagen mogen enkele kleine gebreken evenals één voeg bevatten. B-fineren zijn dus kwalitatief minder goed waardoor de A/B platen ook van mindere kwaliteit zijn (vandaar ook de lagere garantie).

A/B platen bestaan dus uit zowel A-fineren als B-fineren. A/A platen bestaan volledig uit het Suprahecht-fineer.

Afmetingen, prijzen en garantie

Suprahecht wordt geleverd in de afmeting 2500x1220 mm en diktes 4, 5, 7, 10, 12, 15 en 18 mm. Op aanvraag zijn andere diktes en grotere lengtes (lasplaten) en de afmetingen 2500x1700 mm leverbaar.

Suprahecht is een van de kwalitatief beste en daarmee ook duurste houtsoorten die Euros gebruikt. Een volle plaat Suprahecht (2500x1220 mm) van 10 millimeter dik kost zo'n € 250,- (prijspeil 2007).

Bruynzeel geeft op de platen van Garant Regina Mahonie A/B 10 jaar garantie en op de Suprahecht platen zelfs 20 jaar, uiteraard bij juiste behandeling tijdens opslag en verwerking.
Het verhaal gaat dat Bruynzeel al jaren een plaat Suprahecht in een vijver heeft liggen als demonstratie van de duurzaamheid.