Reven

Uit EurosWiki

Reven is het verkleinen van het zeiloppervlak. Dit doe je wanneer de druk in het zeil zo groot is dat de helling meer weerstand veroorzaakt dan dit stuk zeil je aan voortstuwing oplevert, en andere manieren om de druk in het zeil te verkleinen niet toereikend zijn.

Zeildruk verminderen

Je verkleint dus meestal eerst de bolling van het zeil. De makkelijkste manier om dit te doen is door de grootzeilval en/of de achterstag door te zetten. Daarnaast kun je ook de onderlijkstrekker en de voorlijkstrekker (aka cunningham) nog verder aan te trekken. Daarna vier je de grootschoot iets meer dan voor voortstuwing ideaal is. Pas als je dan nog steeds meer helling dan effectief is hebt ga je reven.

Reven

  • Reven verkleint niet alleen het oppervlak van het zeil, maar brengt ook het drukpunt naar beneden.
  • Een fokwissel wordt soms ook onder reven gerekend.
  • Het stuk zeil dat je naar beneden haalt, met wat daar aan lijnen en ogen op het zeil voor nodig is, wordt een rif genoemd. De lijn die je aantrekt om het rif te steken heet een smeerreep.
  • De haak waar je op veel Euros boten het oog aan het voorlijk achter haakt, heet een reefhaak.
  • Vervolgens kun je met de reefknuttels het overbodig geworden stuk grootzeil netjes tegen de giek aan knopen.
  • Soms kan je niet alleen het grootzeil reven, maar ook de fok.
  • Het is dubieus of het gedeeltelijk inrollen van een rolfok reven kan worden genoemd. Je verkleint weliswaar het zeiloppervlak, maar de vorm van het zeil wordt slechter waardoor de voorstuwing afneemt, en de bolling wordt groter, waardoor de druk in het zeil toeneemt. Het netto effect is vaak dat je de fok beter niet kan inrollen, tenzij je hem helemaal inrolt en eventueel een andere zet.