Powerfile

Uit EurosWiki

Een powerfile (letterlijk: elektrische vijl, buiten Euros ook wel stripschuurmachine) is een powertool die regelmatig door Euros wordt gebruikt bij het klussen, vooral aan de kleine bootjes. In feite is het niet veel meer dan een hele smalle, draagbare bandschuur waarmee erg makkelijk en snel veel materiaal op een kleine plek kan worden weggehaald. De powerfile is vooral erg geschikt voor het bewerken van hout, polyester en epoxy, maar kan ook worden gebruikt voor metaal.

Disclaimer

Doordat de powerfile een relatief sterke tool is die maar op een klein oppervlak werkt, moet je goed oppassen dat je niet teveel materiaal wegschuurt. Gelukkig zit er een stelwieltje op waarmee de snelheid kan worden ingesteld, als je met zacht materiaal werkt of bang bent om uit te schieten is het aan te raden de powerfile op een lage stand te zetten. Bandjes zijn bij de bouwmarkt te krijgen in korrel 60, 120 en 240, zorg dat je altijd een bandje gebruikt dat past bij de klus waar je mee bezig bent.

Gebruik ook altijd gehoorbescherming, een veiligheidsbril een een mondkapje als je met de powerfile werkt.

Degelijkheid

Euros heeft doorgaans een powerfile van Black & Decker. Dit Hobbymerk staat niet bekend om het maken van bijzonder degelijke spullen, ook hun powerfiles hebben niet het eeuwige leven. Vooral het wieltje aan de voorkant waarover de schuurband loopt kan erg heet worden tijdens het gebruik en is meestal het punt waarop een powerfile het begeeft. Dit, gecombineerd met het feit dat we bij Euros niet vies zijn van een beetje beunwerk (iets waar een powerfile zich uitermate goed leent) zorgt ervoor dat deze tool min of meer wordt beschouwd als wegwerpproduct dat hooguit een klusseizoen of 2 hoeft mee te gaan. Als je weet wat het prijsverschil is tussen een Black & Decker en een powerfile van een fatsoenlijk merk zul je dit feit snel voor lief nemen.