Polycarbonaat

Uit EurosWiki

Polycarbonaat is een doorzichtige kunststof (thermoplast) die onder andere bij jachten veel wordt gebruikt.

Toepassingen

Waar je bij een huis glas gebruikt, neem je voor een boot polycarbonaat. Bij Euros wordt het gebruikt voor washboards, schuifluiken, ruiten en afdekkingen voor instrumenten. Polycarbonaat is slagvast, niet heel scherp op breuken en net als de meeste kunststoffen ongevoelig voor corrosie. Het is niet UV bestendig, dus wordt het meestal met een beschermlaag geleverd. Wanneer je die eraf schuurt of polijst, is de levensduur van het produkt dus beperkt.

Toepassingen buiten jachtbouw zijn onder andere cd's, goedkope lenzen en spuitgietwerk.

Aangezien het makkelijk te bewerken is, wordt polycarbonaat op veel verschillende plekken toegepast, ook wanneer doorzichtigheid niet relevant is.

Verkrijgbaarheid

Er zijn verschillende merknamen voor polycarbonaat. De bekendste is lexaan. De meeste beun-het-zelf zaken (Praxis, Gamma, Formido, etc.) verkopen 3 mm platen polycarbonaat, meestal van Lexan. Het is wel vrij prijzig. Via internetwinkels is er meer keus, vaak ook tegen wat aantrekkelijkere prijzen.

Naast massieve platen zijn ook kanalenplaten te krijgen. Dit zijn twee heel dunne lagen polycarbonaat met daartussen een groot aantal evenwijdige shotjes van dezelfde dikte. Zo onstaat een heel lichte, stijve plaat, alsof je een groot aantal vierkante pijpjes aan elkaar vast hebt gemaakt. Heel sterk is het niet, maar dat heb je niet altijd nodig. Dit spul is in de meeste bouwmarkten te koop in 6 mm en 16 mm dikte. Het kost ongeveer 33 euro per m2.

Bewerking

Polycarbonaat kan zonder problemen verspaand worden. Met name schaven, frezen, zagen, schuren, vijlen en draad snijden gaat goed. Het spul is wel vrij hard, dus stel de schaaf niet te dik in. Bij met name zagen wil nog wel eens het probleem ontstaan dat de zaagsnede weer dichtsmelt. Hoe dunner en korter de zaag, hoe meer dit een probleem is. De elektrische figuurzaag heeft er behoorlijk last van, terwijl het bij de zaagtafel geen probleem is.

Verlijmen kan met cyanoacrylaat (secondelijm) maar het resultaat is moeilijk echt helder te krijgen. Verder polycarbonaat opgelost in chloroform is ook geschikt. Los daarvoor snippers polycarbonaat op in een potje chloroform totdat een dikke stroop onstaat. Dit is zeer geschikt, maar gebruik wel goede ventilatie en een gasmasker. Epoxy en polycarbonaatlijm (is laatst nog gebruikt, tot grote tevredenheid) zijn geschikte lijmen.

Schroeven in polycarbonaat gaat niet met zelftappende schroeven (zoals spaanplaatschroeven). Snij draad met een draadtap (M4, bijvoorbeeld) als je er iets in wilt schroeven.

De platen zijn bij aankoop aan beide zijden voorzien van een beschermende folie. Deze kan het beste zo lang mogelijk blijven zitten tijdens het bewerken om krassen te voorkomen. Ook zijn sommige platen slechts aan 1 zijde voorzien van een UV filter. Dit staat dan aangegeven op de folie. Zorg ervoor dat deze zijde naar buiten zit.

PMMA

Een andere veelgebruikte transparante kunststof is PMMA, ook wel bekend als Plexiglas, acrylglas of Perspex. Dit is wat minder sterk dan Polycarbonaat maar wel beter bestand tegen UV en daarom voor de meeste Eurostoepassingen een betere keus. De bewerking gaat hetzelfde.