Overleg:Steven

Uit EurosWiki

De steven kan toch ook de voorkant zijn? Volgens mij heb je de voor- en achtersteven --- Menno 2 Apr 2008 11:30 (CEST)

Dat lijkt mij ook. Als je het over een krom- of steilsteven hebt, wordt daarmee de vorm van het voorschip bedoeld. Volgens binnenvaarttaal.nl is de steven:

~steven: uiterste voor of achterkant van een schip of om nauwkeuriger te zijn het gedeelte tussen de voor- of achterboegen. [U>] EEN STEILE STEVEN: een steven die bijna vertikaal staat. In bijna alle gevallen is het tevens een steven die recht is. EEN SCHERPE STEVEN: een steven waarbij de hoek, die de romp op de plaats van de steven maakt, minder dan 90 graden is. OP STEVEN GEBOUWDE SCHEPEN: schepen, waarbij de stevenbalken gebruikt worden om de daarna aangebrachte gangen aan vast te hechten.

Ik denk dat de steven het verlengde van de kielbalk is, wat boven de waterlijn uitkomt. Bij Euros zouden dan alleen de E22's en de EH een achtersteven hebben. De overige boten hebben een spiegel. Eigenlijk kun je bij onze vloot (uitgezonderd EH) helemaal niet spreken van een steven, want die is niet fysiek aanwezig. --Arjen 2 Apr 2008 14:36 (CEST)

Ik weet het niet zeker. Ik wilde het woord hek niet gebruiken omdat dat mij nogal overkomt als een germanisme. Misschien is hek toch wel gewoon een nederlands woord. Weet er iemand iets beters? --Roger 2 Apr 2008 15:07 (CEST)

Ik denk dat je heel veel woorden hebt die vroeger een specifiek onderdeel aanduidde, maar wat tegenwoordig meer als een algemene term wordt gebruikt. Zoals hek bijvoorbeeld ;)

Volgens vaartips.nl:

Achterzijde van het schip boven de achtersteven. In oorspronkelijke betekenis de achterste afsluiting van de romp door een schot dat aan de bovenzijde vaak was afgewerkt met een kunstig in verschillende vorm uitgehakt hekbord of hakkebord, waaraan men bevriende schepen al van verre herkende.

Van Dale:

4 (scheepvaart) achterkant van een vaartuig

Dus hek lijkt me een prima woord :) --89.220.229.62 2 Apr 2008 18:33 (CEST)