Overleg:Kruispeiling

Uit EurosWiki

Je beschrijft hier een dwarspeiling een kruispeiling is volgens mij een peiling op twee kerktorens met een peilkompas, zodat je weet waar je bent. Willem 9 okt 2007 07:33 (CEST)

Goed punt.--Roger 9 okt 2007 12:03 (CEST)

Op dit moment ligt in tweedehandsboekwinkels het boek handboek GPS Kaart Kompas [Landnavigatie]. Een kruispeiling moet uit minimaal drie punten liggen die elkaar in een grote hoek snijden. Het handboek geeft aan dat als je het intekent er een driehoekje ontstaat wat niet groter mag zijn dan 2 tot 3 mm doorsnee. Dit is een praktische handreiking voor landnavigatie.

De berekening op de pagina is voor zeenavigatie, dit wordt gedaan met behulp van 3 sterren waarvan de positie bekend is in een almanak. Dit vindt plaats in de ochtend voor zonsopgang en ondergang wanneer de zon onder de horizon de horizon [kim] aftekent maar wanneer de sterren zichtbaar zijn. Op 52 graden noorderbreedte is dit ongeveer een kwartier in de ochtend en een kwartier in de avond. Dit is niet de enige berekening die dan uitgevoerd wordt, maar er wordt ook een kansberekening gedaan zodat je voor 95% zeker weet dat je je op die positie bevind. De meeste schepen varen op GPS en andere electronica, maar zijn nog steeds verplicht een sextant en tabellen aan boord te hebben in geval van nood. Een maatje van me heeft in de eerste golfoorlog dit moeten gebruiken omdat de Amerikanen in de eerste nacht van de oorlog met de bombardementen de stekker uit de GPS hadden getrokken.

Voor landnavigatie is deze berekening echter niet zinvol omdat dit niet de enige aanwijzing is waarop je je oriënteert. Je moet verder en je moet snel werken. Verder is het gebruik van een peilkompas in Nederland niet zinvol omdat er in de directe omgeving van een kompas objecten staan die het kompas doen afwijken, aflezen op een halve graad met bijv een RECTA DP10 kompas heeft dus geen nut. Een peilkompas is wel zinvol in de bergen en werd? negen van de tien keer door reddingsdiensten gebruikt om een vooraf uitgezette searchroute nauwkeurig te volgen. Deze laatste informatie kan met alle nieuwe electronica achterhaald zijn.

Groetjes, Padraig