Overleg:IJsselmeernavigatie

Uit EurosWiki

Het verhaal over de Mercatorprojectie en de projectie op een cilinder is een misverstand. Voor wie het interessant vind: Het raadsel van de mercatorprojectie. Dit maakt natuurlijk betrekkelijk weinig uit voor Ijsselmeer navigatie, maar onjuist is het wel. Arjen 19 jun 2007 16:58 (CEST)

Zolang niet gedefinieerd is hoe de bol op de cilinder wordt geprojecteerd, is het volgens mij niet fout. Je kunt een wereldkaart in Mercator projectie best oprollen en dan om een globe van het juiste formaat leggen, waarbij de gevormde cilinder dan aansluit op de evenaar. Tessa 19 jun 2007 18:28 (CEST)

Het betreft een puntprojectie vanuit het middelpunt. Zou er een projectie in het algemeen worden bedoeld, dan was het noemen van de cylinder nutteloos. Aangezien je mag aannemen dat een tekst geen zaken bevat die er niets mee te maken hebben, staat hier dat het om een zeer veel gebruikte projectie gaat, een puntprojectie of een parallelprojectie dus. Aangezien een parallelprojectie gekromde paralellen oplevert, moet het dus om een puntprojectie gaan. Dat is dus wel gedefinieerd. Ik heb een tijdje geleden uit nieuwsgierigheid de mercatorprojectie een keer uitgerekend, en ik kwam op heel iets anders uit dan y = schaal_op_evenaar * R * tan(breedte) wat het bij een puntprojectie op een cylinder zou zijn. Ik ben er toen nooit achter gekomen waar de fout zat. Bedankt, het is fijn dat wel te weten.--Roger 19 jun 2007 21:45 (CEST)

Ik vind het noemen van de cilinder niet nutteloos als er verder geen bepaalde projectie gedefinieerd wordt. Je zou namelijk ook een cilinder kunnen nemen die aansluit bij de polen, of de bol kunnen 'openknippen'. Je kunt zelfs projecteren op een willekeurig veelvlak (vraag maar aan Willem). Je zegt dus wel degelijk iets over de projectie door te zeggen dat je projecteert op een cilinder die bij de evenaar aansluit. Meestal wordt inderdaad uitgelegd dat een Mercatorprojectie een puntprojectie op een cilinder is en dat is inderdaad fout. Maar dat staat hier niet in de tekst. Tessa 19 jun 2007 23:20 (CEST)

Goed bekeken staat er idd niks wat onjuist is. Ik las het denk ik verkeerd/onnauwkeurig, maar ik ga er dan ook vanuit dat we het bij projectie over rechte projectielijnen hebben. Op die manier krijg je nooit een mercatorprojectie. Het aangeven dat de cilinder aan moet sluiten op de evenaar is voor de meeste kaarten wel van belang, maar er zijn ook kaarten met mercatorprojectie waarbij dit niet geldt. Hierbij raakt de cilinder aan een meridiaan (2 in feite). Wel ff oppassen met de kaartpasser dan. Arjen 20 jun 2007 00:11 (CEST)