Kluslijst Jaffa tijdens het seizoen 2010

Uit EurosWiki

Wegens het niet terug naar Enschede komen tijdens het klusseizoen is er heel weinig gebeurd tijdens het klusseizoen zelf. De romp is kaalgehaald onder de waterlijn zodat de Neosil opnieuw aangebracht kon worden, er is een matje en wat contraplaten aangebracht bij de scepterpotten en er heeft een monteur naar de motor gekeken.

De volgende klussen moeten tijdens het seizoen gebeuren.

Prioklussen

 • Trap fixen. De bij de tweede trede van onder is een van de ondersteuningen ingescheurd. Bij een poging dit te lassen is deze scheur nog iets groter geworden. Martin heeft de trap gefixt in Enschede en hij is weer teruggezet op Jaffa.

Harwin heeft overigens een interessante theorie waarom dit gescheurd is: De trap bestaat uit verticale buizen waaraan per trede 2 buizen gelast zijn ter ondersteuning. Een van deze steunen is gewoon een horizontale buis tussen de 2 verticale buizen. De andere steun loopt schuin omhoog vanaf de verticale buizen (zie ook plaatje). Trap jaffa.png Als de trede gemonteerd is, wordt de horizontale buis belast in afschuiving en de schuine buis in compressie/afschuiving. Als de trede verwijderd wordt (zoals gebeurd is tijdens een groot deel van het klusseizoen vorig jaar) en er wordt direct op de schuine steun gestaan wordt deze niet alleen in compressie en afschuiving belast, maar ook met een moment. Dit moment, dat ontbreekt als de trede er wel is om de horizontale krachtcomponent op de steun op te vangen, is de schuine steun niet tegen bestand. Deze scheurt dan in aan de bovenkant (precies wat er gebeurd is). Dit verklaart waarom die specifieke steun kapot gegaan is en waarom deze het nog niet helemaal begeven heeft ondanks de ernstige verzwakking. Groot voordeel is dat de trap dus in principe sterk genoeg is, en dat deze trap repareren dus afdoende zou moeten zijn. Er moet voornamelijk voor gezorgd worden dat de trap niet gebruikt wordt zonder dat er treden op zitten. Totdat een definitieve reparatie gemaakt kan worden moet er even een tijdelijke fix komen.

 • Schoonmaken. Er is tijdens het klusseizoen niet schoongemaakt en wel stof gemaakt hier en daar. Een deel hiervan is al weggewerkt, maar als je een stoffig stuk tegenkomt, neem dat dan even mee. Daarnaast is er nog niet schoongemaakt onder de vloer onder de trap.
 • Inruimen/inventaris controleren. Het meeste van wat aan boord zou moeten zijn is wel ongeveer aan boord. Als er dingen ontbreken, geef dat dan even door. Wat dingen die over datum kunnen betreft: vuurwerk is volgens mij nog niet gecheckt (zit ook nog in de grabbag die in de loods ligt/lag). Er is 1 reddingsvest waarvan het patroon dit jaar vervangen moet worden (during 2010). De reserve patronen moeten nog gecheckt net als de inhoud van de pillendoos.

De grabbag en de belangrijke papierenmappen zijn is volgens mij nog niet aan boord net als de etenszakken. Er moet ook een nieuwe aansteker komen voor de origo, nieuw lierenvet, nieuw audiokabeltje (3,5mm jack male naar 3,5mm jack male), en de houder voor de koffie/thee/suikerbus is ook niet aanwezig. Verder is de indeling op dit moment een zooitje. Er moet even iemand een indeling maken die hem/haar lijkt. Daar valt natuurlijk over te discussieren, maar dan is er in elk geval een begin. wat de vakken naast de kajuitbanken betreft: eten zoveel mogelijk BB, de rest zoveel mogelijk SB. Er liggen ook nog spullen die naar Enschede terug moeten, waaronder 2 grote grijze kratten. Misschien is het handig dit in de auto te gooien die tijdens de intro's de lasers haalt/brengt? Kijk ook even naar de voorraden van dingen als spiritus/jam/doekjes/e.d.

 • De grootzeilval schijnt wat versleten te zijn. Ik zal volgend weekend mijn splitsset meenemen en eens kijken of ik hetzelfde trucje als bij de genuaval nog een keer uit kan halen. Misschien dat ik dan ook nog wat rope coat aanbreng. Iemand dit recentelijk nog gesignaleerd?
 • Wantspanners borgen met borgringetjes/splitpennen/touwtjes/schroefjes/ty-wraps/?
 • Railingdraden inkorten/vervangen. Zou het bij Kniest laten doen, die zijn goedkoop met staaldraad. NB: voor elk staaldraad geldt dat een van beide uiteindes (terminals) door de ogevn van de scepters moet kunnen. Als dezelfde terminals worden gebruikt als er nu aan zitten is dat geen probleem.
 • Klembordklem navigatietafel. De veer van de huidige is doorgeroest, dus die functioneert niet meer.
 • Messenrek.
 • Dieseltank en Bilge leeg pompen, filters vervangen, nieuwe diesel er in. De diesel bleek smerig, na stilstaan ligt de troep onderop, na het zeilen door de hele tank. Volgens jaar toch maar inspectieluik er in maken. Hemelvaartsweekend -> Tomas

Lage prio klussen

Vermoedelijk gaat een groot deel hiervan mee naar het komende klusseizoen.

 • Deksel spiritusvak fixen. De latjes waar het deksel op steunde zijn (bijna) allemaal afgebroken
 • Vervangen walstroomconnector. Een van de nokjes van de deksel is afgebroken waardoor deze niet meer goed waterdicht kan afsluiten. Er is ook een RVS variant wat ditzelfde probleem in de toekomst zou moeten voorkomen.
 • Druppellader CTEK XS800 monteren naast de andere acculader voor de startaccu.
 • Stoomlicht vervangen. Het onderste kapje is vorig jaar weggeraakt, maar dit heeft weinig gevolgen gehad voor de functionaliteit behalve dat de onderkant nou transparant is. Ik vraag me echter af of het ding goed waterdicht is. Als je de schroefjes goed aandraait om het afdichtingsrubber goed vast te klemmen vervormt het hele ding nogal. Beetje cheap ding.
 • Flexibele lampje in de voorpunt vervangen. Deze is eigenlijk algeheel brak en werkt niet meer. De volgende keer is een model aan te raden waarbij aan en uitdoen en demonteren niet bijna dezelfde handeling is.
 • Bloksokken voor de bakstagblokken.
 • Gaten middelste scepterpot aan stuurboord vullen met epoxy en opnieuw boren, zodat het contraplaatje wel past (of een nieuwe contraplaat maken, maar dan even meten aan de onderkant voor de juiste afstanden). Vervolgens contraplaten monteren (grote dunne en kleine dikke, beide aan de onderkant, zie ook andere). Er zijn dan waarschijnlijk langere boutjes nodig. Het RVS kistje bevat nog een aardig aantal in de goede maat.
 • De bandjes van het bootsmansstoeltje beginnen wat gebruikssporen te vertonen. Volgend seizoen maar eens vernieuwen.
 • Nieuwe schijven onderin de ophouder voor de interne vertraging.
 • Nieuwe zwembad schuim dingen voor de hondekooien.
 • Drinkwatertank doorspoelen. Daarvoor kan je hem ook loshalen, maar opnieuw vastmaken is nogal een gekloot om weer een goede waterdichte afsluiting te krijgen.