Hoofdpagina (Klussen)

Uit EurosWiki
Hoofdpagina   Zeilen   Vloot   Klussen   Vereniging   Vermaeck   Sociologie   Over EurosWiki
Schadegevalletje Raaskal

Klussen is een belangrijke activiteit van de vereniging. Boten vragen namelijk om goed onderhoud. Dit onderhouden noemen we klussen en dat gebeurt in het klusseizoen. Dit begint na de terugvaart en de uithetwaterhaling, ergens begin november en duurt tot de tewaterlating en de heenvaart, rond begin april.
Meer informatie over klussen staat in de categorie KlusWiki. Daar staan onder andere kluslijsten, inventarislijsten en klushandleidingen te vinden.

Klussen aan kleine bootjes

Het klussen aan de kleine bootjes vindt plaats in onze loods aan de Achterhorst, waar de boten op hun bok staan. Meestal wordt er op maandagavonden geklust door bouwploegen onder leiding van één of meerdere bouwploegleiders. Dit alles uiteraard onder toezicht van de Materiaalcommissaris en het bestuur.
Omdat Jaffa te hoog was voor de oude loods, is in het klusseizoen 2006-2007 het klussen aan Jaffa op het Watersportcomplex gebeurd. Jaffa stond op de kant in haar bok, naast de ligplaats van de Ebenhaëzer. Het klussen aan Jaffa gebeurt door klusploegen, elk met 1 of 2 klusploegleiders, en wordt gecoördineerd door het Wedstrijdteam.

Nieuwe loods

Gelukkig wordt er momenteel gebouwd aan een nieuwe loods. Dit is stukken hoger dan de oude, zodat ook Jaffa binnen komt te staan. Foto's van de voortgang zijn te vinden op het fotoboek van onze website www.euros.nl: fotoboek Bouw nieuwe loods

Klussen aan de Ebenhaëzer

Uitzondering op bovenstaand systeem is de Ebenhaëzer. Die wordt namelijk onderhouden door de klusgroepen onder verantwoordelijkheid van het Schipperscollege. De Ebenhaëzer past niet gemakkelijk in de loods en ligt daarom tijdens het klusseizoen aan meerpalen in het Twentekanaal. De klussers van de Ebenhaëzer worden voor grotere lastigere klussen, zoals de grote klus, vaak geholpen door bootsman Marinus.

V3 in aanbouw

Boten Bouwen

Een groot deel van de Euros vloot is ontworpen en gebouwd door leden van de vereniging. Dit geldt bijvoorbeeld voor Lichtekooi (1981), Jonkie (1985), Teerling (2003), Lytse Pier (2003) en Raaskal (2005). De Ebenhaëzer (1914), Jaffa (1989) en de Laser 2's zijn niet gebouwd door Euros, maar worden uiteraard wel onderhouden.
De nieuwste zelfgebouwde aanwinst is Raaskal. Raaskal is in 13 maanden gebouwd door de V3 bouwploeg en op 11 mei 2005 tewatergelaten. De naam Raaskal werd pas op deze dag onthuld tijdens de doop. V3 was daarom de werknaam van de boot tijdens het bouwtraject.

Volgende: Vereniging