EL-systeem Varianta

Uit EurosWiki

Inleiding

Op de Varianta is het EL-systeem net iets anders dan op de rest van de bootjes. Dit komt omdat de ervaring ons heeft geleerd dan accus slecht worden bijgeladen. Daarom is er voor de varianta besloten het EL systeem uit te rusten met een kleine loodaccu. Deze wordt overdag bijgeladen door een zonnepaneel en bij zwaar gebruik kan dit ook via walstroom. De volgende apparaten worden gepowered door de accu: Toplicht, Binnenverlichting en 1 12V aansluiting. Oorsprongkelijk was het plan ook een een klein audioinstallatie in te bouwen, hiervan is afgezien omdat dan de accu en zonnepaneel veel groter moesten worden uitgevoerd.

Accu

In de Varianta 18 zit een 12V 8AH AGM loodaccu. Deze zou voldoende moeten zijn om het toplicht voor 12 uur te laten branden, de binnenverlichting voor 20 uur aan te houden of 4 telefoons op te laden. De accu is in de stuurboord hondekooi geplaatst. De accu dient tijdens het vaarseizoen aangesloten te blijven en tijdens het klusseizoen losgekoppeld te worden. Deze moet wel vol geladen los gekoppeld worden en weer opgeladen worden met de 230 lader na deze weer is aangesloten.

Zonnepaneel

Op het garagedak is een 12V 20W zonnepaneel gemonteerd welke zolang er voldoende zon schijnt de accu automatisch via een zonnelader oplaad. Dit zonnepaneel is voldoende sterk om een lege accu bij een goed zonnige dag weer volledig vol te laden zolang er ondertussen geen stroom wordt gebruikt.

Walstroom

Naast opladen via de zon kan de accu ook worden geladen via een 230 lader. Deze lader, de oude van lichtekooi, gegeven door Tessa werkt door de walstroomkabel aan te sluiten. Deze zal dan automatisch gaan laden indien nodig. Ook is bij het aansluiten van de walstroom het 230 stopcontact binnen werkend.

Verlichting

De binnenverlichting is een ledstrip 12V 2W warm wit. En kan de kajuit voldoende verlichten. Het toplicht is een 3W led met stroomsturing in het EL-kastje. Beide kunnen geschakeld worden op het EL-kastje.

Schakeling

In het onderstaand figuur is het schema te zien.


VA18 EL SCHEMA.png


Deze is niet geheel technisch correct getekend om de leesbaarheid te vergroten. In principe zijn alle verbinden de lijnen 2 of 3 aderig afhankelijk of deze 12 of 230 V is. Dit komt alleen niet na de load uitgang van de zonnelader. Deze wordt gesplitst in plus en min. Plus gaat zoals het schema aangeeft naar de zekeringenhouder. Min gaat naar een verdeelblok. Na deze splitsing komen de kabels wel weer bij elkaar.

Instructies

In Media:VA18 EL.pdf kunnen de instucties voor het gebruik van dit systeem worden gevonden. Deze dient net als het schema in de belangrijke papierenmap aanwezig te zijn.