EH EL-systeem en pompen

Uit EurosWiki

In 2008 is de kleine motor uit de EH gesloopt omdat deze teveel kuren had. Deze motor dreef ook de oude lenspomp aan om het vlak leeg te zuigen. Zonder pompen is het niet relaxt varen als je een gat in de boot vaart dus een alternatief moest er komen. Het schippercollege wou toch al een aggregaat aanschaffen > plaats in de boot een of meerdere elektrisch pompen die door de aggregaat aangedreven worden. In 2014 is het systeem afgemaakt, waarbij uiteraard niet het hele EL systeem mee aangepakt is vandaar dat daar nog wat informatie over in dit artikel staat.

Er is om o.a. om kostentechnische redenen een luchtgekoelde diesel aggregaat 3kW(*) aangeschaft. Ook is dit gunstig op een zandplaat omdat er dan geen koelwater om de boot stroomt. Ook zijn er 3 dompelpompen aangeschaft (17m3/h per stuk). Reden: die geven in verhouding de meeste liters, hoeven alleen maar aangezet te worden (dus niet eerst volgegooid met water zoals bij de oude pomp)

De aggregaat moet koele lucht hebben om te koelen. De aggregaat zuigt rondom lucht aan en blaast warme lucht via het rooster bij de uitlaat naar buiten. Het is vrij lastig om de aanzuigkanalen naar buiten te leiden zodat daar frisse lucht aangezogen wordt omdat dat er heel veel zijn. Er is daarom een extra ventilator geplaatst die koele lucht van buiten achter het aggregaat blaast. Deze ventilator is 230V en is direct op het aggregaat aangesloten. Zodra de zekering van het aggregaat op aan gezet wordt gaat de ventilator draaien en breng 350 m3/u aan koele lucht in het motorhok.

In de roef zitten vervolgens 2 schakelkastjes naast de omvormer. 1 om de spanning van het aggregaat op de pompen of naar het schip te laten gaan. En een 2e kastje om de drie pompen mee aan te zetten. Als je de schakelaar op schip zet schakelt een relais automatisch verder over. Dit relais kan er slecht tegen om tijdens het aan of uitzetten van het aggregaat 100x over te schakelen vandaar dat de zekering van het aggregaat tijdens het aan of uitzetten op uit moet.

Voor een volgende goeroe die het elektra systeem verder gaat verbeteren staat hier nog wat informatie om het nog mooier te maken:


Een nieuwe ontwerp voor het EH EL-schema. Op deze manier is het logisch en overzichterlijk voor de schipper. Dit is een 'logisch schema', relais etc. zijn nog niet gespecificeerd!

UITLEG:
We krijgen dus 230 van de walstroom of van de aggregaat. Dmv een automatisch wissel relais beland de stroom altijd op de acculader (Als beide aan zijn voed de generator de acculader). Met de omvormer erbij hebben we nu 3 stroomvoorzieningen voor 230v. Met de draaikeuze knop kan de schipper kiezen welke bron die op de boot wil gebruiken. Met een logisch schema kan er een waarschuwingslampje gaan branden als er bijvoorbeeld walstroom is en de omvormer is nog aan. De stroom vanuit de omvormer is beperkt tot 6A om de licht accus niet te snel leeg te trekken. Na de hoofdschakelaar wordt de boel verdeelt in:

  • pompen
  • boot systeem

Alles wat orange is in het schema moet dus op een watervrije plek geplaatst worden. Uiteraard mogen ook de pompschakelaars en beveiligingen en stopcontacten voor de pompen niet onder water komen. Het beste is om dat allemaal vlak bij elkaar te plaatsen bijvoorbeeld op deze manier:

Schematisch opstelling van de hoofdverdeelkast met de keuze schakelaar en de lenspomp schakelaars. Verdeelt over 3 kasten.

Verder staat er nog een optie in om de keuze schakelaar tussen "24v trafo - accus" te vervangen door een automatisch relais die de accus afschakelt als de trafo aan is. Het 24V systeem is onderverdeelt in een 'prio groep' (navigatie, marifoon) en een 'luxe groep' (sfeer verlichting). De luxe groep wordt afgeschakeld als de accuspanning een te lage (voor de accus schadelijke) spanning bereikt.(*) Op papier is de aggregaat 4.5kW maar omdat de aggregaat in een kleine afgesloten ruimte staat kan deze minder vermogen leveren. 3kW komt ongeveer overeen met 16A.