Waddenzee

Uit EurosWiki
Versie door Har (overleg | bijdragen) op 13 jun 2010 om 22:53
Overzichtskaart van de Waddenzee. Groen valt droog bij LLWS, Licht blauw minder dan 2 meter diep, Blauw dieper dan 2 meter. (2005)
Kaart van de Waddenzee met oude dieptegegevens (1990-1996) en de namen van geulen en platen (van geonames.org).
Animatie van het diepten op het wad. GEEL=land, GROEN=drooggevallen, LICHT BLAUW is minder dan 90cm water, BLAUW is dieper water.

Zeegebied tussen het Nederlandse (en Duitse) vasteland en de Waddeneilanden. Zeer mooi vaargebied, vooral als je boot maar 80 centimeter steekt en kan droogvallen. Op een Waddenweek wordt de Waddenzee uitgebreid verkend. Zie de categorie Havens voor alle havens aan de Waddenzee.

Met een Waterrat is het ook super leuk om op het Wad te varen. Helaas behoort droogvallen niet tot de mogelijkheden, maar ankeren kan ook erg leuk zijn. Vanwege de diepgang van 90 cm kun je een Waterrat vastvaren bij opkomend tij en dan uitstappen om een korte wandeling over een plaat te maken. Zorg wel dat je terug bent voor het water te veel is gestegen. Als de grond zacht genoeg is, kan droogvallen wel, omdat de kiel dan wegzakt in de modder. Dit is in een aantal Duitse Waddenhavens het geval en heeft Teerling gedaan bij de TOZ in 2008.

Omdat het voor ondiepe geulen, met name wantijen, van belang is de diepte nauwkeurig te weten, publiceert de Dienst der Hydrografie een dieptestaat met de geuldieptes op het Wad. De vereniging Wadvaarders biedt ook een dieptestaat en andere gegevens over het Wad.