Spinnaker (Symmetrische Spinnaker)

Uit EurosWiki
Versie door Mfverkleij (overleg | bijdragen) op 15 okt 2023 om 14:52 (Aanpassing welke boten de spi gebruiken)
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Teerling met groen-witte spinnaker

Met spinnaker wordt binnen Euros vaak de symmetrische spinnaker bedoeld. Er bestaan echter meerdere varianten van de spinnaker, zie daarvoor deze pagina: Spinnaker (Varianten).


De symmetrische spinnaker of spi is een groot bol voorzeil dat op Jaffa, de Off-Duty en de Topaz gevoerd worden.

Een spinnaker wordt gevoerd met twee schoten. De schoten worden buitenom geleid. De lijschoot loopt naar een punt achter op de boot. De loefschoot gaat via de bek van de spinnakerboom. De stand van de spiboom bepaalt dus de hoogte van de loef schoothoek. Deze wordt in verticale richting geregeld d.m.v. de boomhijs en de spiboomneerhouder, en in horizontale richting d.m.v. de loefschoot.

Spinnakers zijn meestal vrolijk gekleurd, zodat je de vorm goed kan zien, maar het niet te verblindend is. Ook helpt dit het doek tegen UV te beschermen. Spinnakers waarmee veel wedstrijden worden gevaren zijn vaak wit zodat tegenstanders soms niet opmerken dat je je spi gehesen hebt.

Trim

  • Zet de boom loodrecht op de wind.
  • Zet de boom zo hoog, dat beide schoothoeken ongeveer even hoog staan. De meeste mensen hebben de neiging de boom te laag te zetten.
  • Zet de lijschoot zo los dat de spinnaker net niet invalt

Iets nauwkeuriger:

  • zet de boom op zodanige hoogte dat, wanneer de spi invalt, die dat over het gehele voorlijk tegelijk doet.
  • Vier continu langzaam de lijschoot. Wanneer de spi invalt, trek je de lijschoot snel even aan, zodat de vorm van de spi vrijwel het zelfde blijft, terwijl de het doek wegtrekt van het deel dat is ingevallen.

Mogelijke problemen

Er zijn drie problemen met spinnakers die veel vaker voorkomen dan andere.

Soms zit er een knoop in de spinnaker. Doordat je er gewoonlijk van uit gaat dat de spinnaker netjes is opgeborgen, en het in de zak niet te zien is, kom je hier pas achter nadat de spinnaker gehesen is. De remedie is tweeledig:

  • Strijk de spinnaker, haal de knoop er uit, en hijs hem opnieuw.
  • Pers de vorige gebruiker van de boot een behoorlijke compensatie voor geleden emotionele schade af. Een goede fles whiskey is in de regel voldoende.

Dit fenomeen wordt voorkomen door de manier waarop de spinnaker hoort te worden opgeborgen. Je begint bij een hoek, houdt die goed vast, meestal door erop te gaan zitten, en gaat met je handen langs een lijk naar de volgende hoek. Die houdt je vast bij de hoek die je al vast had. Daarna ga je zo door tot de laatste hoek. Hou de hoeken goed vast terwijl je de spinnaker in de zak propt. Bind de hoeken bij elkaar met een bindlijntje of het koord van de zak. Zorg ervoor de wanneer je een bindlijntje gebruikt, de volgende niet hoeft te zoeken. Knoop het bindlijntje daarom ook aan het koord van de zak. Een alternatief voor het volgen van de lijken is de schoten en val er nog even aan laten zitten en de hoeken direct na het strijken bij elkaar binden, wanneer je nog zeker weet dat er geen knoop in zit. Als je de hoeken niet bij elkaar gebonden aantreft, moet je eerst de spinnaker netjes opdoeken volgens de hierboven beschreven methode.

Soms wikkelt de spinnaker zich om de voorstag. De remedie is gijpen, zodat de spinnaker weer de andere kant op draait totdat die vrij komt van de voorstag.

Soms zit er een zandloper in de spi na het hijsen. Er is dan boven een stuk spinnaker dat opbolt, daaronder is een stukje dat een paar keer gedraait zit, met daaronder weer een normaal stuk spinnaker. De remedie is de schoothoeken uit elkaar trekken. De zandloper gaat dan naar boven totdat die bij de tophoek verdwijnt.

Betuigingen van de populariteit van de spi

Het voeren van een spinnaker (spinnakeren) op halve wind is een van de eenvoudige manieren om een hoge mate gaafheid te bereiken.

Een van de regels van het zeilen op een Laser 2 stelt: "Hijs altijd de spinnaker." Anders gezegd: ook als je weet dat het fout gaat moet je toch de spinnaker hijsen. Gewoon omdat het gaaf is.