Polyester

Uit EurosWiki
Versie door Har (overleg | bijdragen) op 31 jul 2007 om 15:33
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)

Polyester is een polymeer dat, zoals het woord al zegt, bestaat uit een keten van esterverbindingen. Wanneer Eurossers polyester zeggen, bedoelen ze vaak polyester dat met glasvezels is versterkt.

Algemeen

Polyester kan zowel een thermoplastische (onder invloed van temperatuur smeltend) als thermohardende (onder invloed van een chemische reactie uithardende) kunststof zijn. De thermohardende polyester is een vloeibaar mengsel van onverzadigde polyester en styreen. Deze twee komponenten kunnen onder invloed van een verharder (een peroxide) met elkaar reageren tot een harde kunststof. Deze polyester wordt meestal verstevigd met behulp van glasvezel. Van glasvezel versterkt polyester bouwt Euros o.a. haar boten.

Plakken

Het verwerken van glasvezel en polyester tot een produkt noemen we plakken. Euros maakt meestal gebrakt van een techniek die heet "handlamineren" of in het Engels "hand lay-up". Bij deze techniek worden matten of weefsels op een open mal geïmpregneerd met polyesterhars. Dit gebeurt met een (grote) kwast. Vervolgens wordt met een ontluchtingsroller alle lucht uit het laminaat gerolt. De gewenste dikte van het laminaat wordt bereikt door het aantal lagen glasmat of glasweefsel.

Zie ook