Fok

Uit EurosWiki
Versie door Har (overleg | bijdragen) op 15 jan 2007 om 00:30
(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Een Laser 2 onder spi. Zeil 2 is de fok.

Een fok is een voorzeil en zit voor de mast. Een fok zit vast aan de voorstag, en loopt van de boeg tot bijna of helemaal bovenin de mast loopt. Aan de halshoek van de fok zitten de twee fokkeschoten.In het plaatje wordt de fok aangegeven met het cijfer 2.

De fok wordt op de meeste boten bediend door de fokkenist. De fokkenist viert de fokkeschoot of trekt hem aan. Ook kan hij/zij de leiogen bedienen. Er zijn ook boten zonder fok, maar alle Eurosboten hebben er eentje.

Hoewel een genua formeel geen fok is, wordt deze soms wel zo aangeduid. Dit is bijvoorbeeld het geval bij het roepen van "Fok bak". Ook wordt er vaak gezegd "Strijk jij het fok even?", terwijl men de genua bedoelt.

Verschillende fokken

Er bestaan verschillende soorten fokken:

Fok commando's

De schipper kan de fok sturen door de fokkenist commando's te geven. In de praktijk is de fokkenist ervaren genoeg om op eigen inzicht en initiatief de fok te bedienen en zal de schipper weinig tot geen commando's moeten geven. Is de fokkenist nog niet zo ervaren, is hij met andere dingen bezig of is er sprake van een panieksituatie, dan beschikt de schipper over de volgende commando's om de fokkenist mee aan te sturen:

Des serieuzer de situatie, des te serieuzer dient de schipper de commando's te geven. Schreeuwen is onder sommige omstandigeheden toegestaan, gebruik dan bijvoorkeur de nodige krachttaal en/of scheldwoorden.