Zeilcursus

Uit EurosWiki

De zeilcursus is een cursus voor beginners en gevorderde zeilers waarin op een zeilschoolachtige manier les wordt gegeven. Hij wordt vaak in het voorjaar gehouden en neemt bij voorkeur zo'n 5 tot 7 dagen in beslag, verdeeld over 2 of 3 lange weekenden die kort na elkaar zijn. Cursisten zouden bij hoge voorkeur alle weekenden mee moeten gaan. Op deze manier kan er beter gepland worden welke onderdelen wanneer aan bod komen en hoeven deze niet elk weekend te worden herhaald. Het is de opvolger van de Basis- en Gevorderdencursus, toen bleek dat deze naam niet erg aansprak en voor verwarring zorgde.

Inhoudelijk

De zeilcursus wordt gezeild met de Witte Draeck en daarnaast zoveel valken als nodig, en vindt plaats in Akkrum. Op elke boot zitten maximaal 3 deelnemers en een goede instructeur. De basiscursus behandelt alle basismanoeuvres, zoals overstag, gijpen, stormrondje, aanleggen en afvaren van hogerwal en langswal en natuurlijk de nodige hoeveelheid zeiltermen en knopen. De gevorderdencursus is voor mensen die de basis al redelijk beheersen. Zij krijgen, naast de onderdelen van de basiscursus, de doorgaans wat lastigere manoeuvres zoals een lagerwalaanleg en -afvaart, man-over-boord, opkruisen in nauw vaarwater, het passeren van bruggen.

Iemand die de basiscursus heeft gedaan zou, als het goed is, een goed bemanningslid moeten zijn. Na de gevorderdencursus is iemand ongeveer "valkwaardig" en zou vrij snel waardig voor een Eurosboot, zoals bijvoorbeeld de Witte Draeck, kunnen worden.

Euros ID

Voor de instructie wordt gebruik gemaakt van het Euros ID. Als je al een Euros ID bebt, neem die dan vooral mee. Heb je er nog geen, dan liggen deze ook aan boord van de Witte Draeck en Raaskal.

Planning

Een dagplanning zou er als volgt uit kunnen zien:

Tijd Activiteit
8:00 Opstaan, ontbijt
9:00 Optuigen, varen
12:00 Lunch
13:00 Varen
16:00 Aanleg, aftuigen
17:00 Eten koken, ID's invullen
18:30 Eten, afwas
20:00 ID's bespreken, theorie
21:00 Borrel

Een zeilcursus is een intensief weekend, en is niet bedoeld als een gezellig tourweekend. Daarom worden veel vaaruren gemaakt én 's avonds theorie besproken. Per dagdeel wordt de bootindeling gerouleerd, zodat je van alle instructeurs les krijgt en met iedereen vaart. Er kan ook besloten worden om de boten in te delen op niveau, en alleen de instructeurs te wisselen.

Instructie

Er bestaan schema's met een indeling wat er op welke dag moet worden gevaren tijdens de Basis- en Gevorderdencursus. Deze blijken in de praktijk zelden uit te komen omdat mensen al willekeurige dingen kennen, of juist met andere dingen moeite hebben. Euros is wat dat betreft slecht vergelijkbaar met een zeilschool. Daarom wordt vooral het Euros ID aangehouden.

Voorbereiding

Een zéér goed boek is Het Zeilboek: De nieuwe leidraad voor zeilers van J. Peter Hoefnagels.

  • Heb je nog (bijna) nooit op een boot gezeten? Dan ga je werken naar het niveau beginner in het Euros ID. Je kunt jezelf voorbereiden met deel 1 en 2. Ook deel 3 bevat veel interessante dingen, al zullen sommige dingen niet allemaal aan bod komen.
  • Is je niveau al beginner en ga je trainen voor gevorderde, bereid jezelf dan voor met deel 3 en 4. Deel 1 en 2 behoor je al te weten, ook deel 5 kun je alvast lezen.
  • Ben je bijna waardig? Voor het trainen richting schipperen is het hele boek zeer interessant, al gaat deel 1 t/m 5 wat meer over zeilen dan de tweede helft van het boek.

Voor schippers

  • Een zeilcursus is bedoeld als intensieve training. Dit heb je als schipper in de hand, dus geef hierin leiding en sturing.
  • Voor schippers wordt de uitgifte betaald uit het instructiebudget. Het wordt geacht dat als schippers dit zelf moeten betalen, ze liever een vrijer in te delen i-VaRa varen, of zelf een boot in de uitgifte nemen. Eten en drank is uiteraard voor eigen rekening, en ook havengelden aangezien dit een vrijwillige keus is en men beter in Akkrum kan blijven.