Zeezeilkaart

Uit EurosWiki

De zeekaart is een kaart van de zee. Naast waterdiepten, obstakels en landcontouren is er een hoop andere informatie op te vinden. Dit omvat onderandere hoge punten op de wal, onderzeese kabels, bodem samenstelling, wrakken, boeien, lichten, sub-marine excersize areas, visgebieden en nog veel meer. Wat je verder vrij vaak gebruikt als zeiler is de stromingsinformatie, shipping-lanes en de windroos met aanduiding voor magnetische variatie.

De kaarten die bij het zeezeilen gebruikt worden zijn meestal 2e hands British Admiralty kaarten. Omdat de nieuwprijs van deze kaarten vrij hoog is, is het voordelig om ze regelmatig bij te werken.

Een voordelige keus voor nieuwe kaarten zijn de Imray kaarten. Van sommige gebieden hebben we jacht-sets. Dat is vaak een map met een hoop gedetaileerde kaarten. Ze zijn vooral geschikt voor dagtochten of het aanlopen van havens. Voor een overtocht wordt meestal een kaart met wat minder detail en een grotere schaal gebruikt.

Met Admiralty Notices to Mariners en eventueel de selectie die het tijdschrift Zeilen daaruit maakt, is voor ieder kaartnummer te achterhalen wat er aan gewijzigd dient te worden.

Zie ook