Yachthafen Baalmann

Uit EurosWiki
Raaskal in Yachthafen Baalmann tijdens VaRaWad 2016

Yachthafen Baalmann is één van de twee havens op het meest westelijke Duitse Waddeneiland Borkum. De haven staat ook wel bekend als Port Henry omdat deze naam in grote ijzeren letters boven de opgang van de steigers hangt. De haven is in slechte staat, maar desondanks beter aan te raden dan de andere haven op het eiland, de Burkanahafen die een paar honderd meter verderop ligt. Aan de rand van de haven staat een tweetal forse windturbines die in de hele haven duidelijk hoorbaar zijn.

De drijfsteigers zijn op veel plaatsen verzakt en zitten vast aan extreem ralle en roestige palen. De drijvers van de steigers bestaan uit de welbekende blauwe plastic vaten die padvinders gebruiken om vlotten van te bouwen. Pas op wanneer je over de steiger loopt, zelfs als je nuchter bent is de kans groot dat je behoorlijk over de steigers aan het zwalken bent. Elektra en water op de steigers zijn van twijfelachtige kwaliteit, de drinkwatervoorziening doet tevens dienst als legionellakweekinstallatie. De haven valt op de meeste plaatsen net niet droog, maar er is rond laagwater tussen 20 en 50 cm water rondom de steigers waardoor je rond laagwater niet weg kan komen. Je kunt er alleen kärcheren tussen 8-11 en 17-23 en toiletbrillen zijn nog niet uitgevonden. Daartussen kun je gebruik maken van de toiletten van het restaurant, maar 's nachts heb je gewoon pech. In het restaurant van Baalmann schijn je wel goed te kunnen eten, de knusse jaren '70-ambiance moet echter wel je ding zijn.

Het is mogelijk om in de haven fietsen te huren, wat geen overbodige luxe is aangezien de haven op het uiteinde van een lange dam ligt op zo'n 7 kilometer van het centrum van het enige dorp op het eiland. De veerhaven is wel op loopafstand, hiervandaan gaan bussen en een treintje richting het dorp.

Externe links