St. Katherine Docks

Uit EurosWiki

St. Katherine Docks is de enige jachthaven in het centrum van Londen. De haven ligt aan de noordkant van de Thames, vlak naast de Tower Bridge. Jaffa is er al diverse keren geweest.

Om in de haven te komen moet je door een klein sluisje dat alleen overdag enkele uren rond hoogwater wordt bediend. Rond laagwater komt de drempel van de sluis boven water te liggen. Voor boten die wachten op bediening van de suis liggen er diverse moorings voor de sluis, als je hieraan ligt heb je prachtig uitzicht op de Tower Bridge. Aan de oostkan van de sluis ligt een drijvende steiger. De sluis wordt bediend door het personeel van de haven, zij zijn erg vriendelijk en geven heldere instructies over de marifoon. Na het schutten, maar voordat de sluis open gaat, worden alle schippers van hun boot naar het havenkantoor geroepen voor enkele formaliteiten, zoals het toewijzen van een ligplaats.

De haven bestaat uit drie kommen. De eerste kom vaar je direct in na het uitvaren van de sluis, de andere twee kommen liggen aan de oost- en westkant van de eerste kom. Over de toegang van beide kommen ligt een beweegbare voetgangersbrug.

Het liggeld in de haven is, in vergelijking met andere jachthavens, niet goedkoop (Voor Jaffa betaalde je in 2016 ca. £60,- per nacht), maar voor minder ga je in het centrum van Londen waarschijnlijk geen slaapplaats vinden voor zes man.

Het sanitair in de haven is uitstekend. Waar je in jachthavens meestal losse douche- en toilethokjes hebt, heb je in deze haven alleen ruime badkamers met een toilet, douche en wastafel. Het enige nadeel is dat je soms even moet wachten als je gebruik wilt maken van het toilet als er veel mensen aan het douchen zijn.