Skagen

Uit EurosWiki

Skagen is de noordelijkste plaats van Denemarken en ligt op een landtong.

Algemeen

Tijdens het zeezeilen op de Oostzee gebruikt Euros Skagen vaak als overstaphaven. Als twee zeezeilperiodes wisselen, scheelt het aardig in kilometers, tijd en geld om in Skagen (Denemarken) te wisselen, dan in het nog verder weg liggende Noorwegen. Hierdoor hebben beide groepen lekker veel tijd in Noorse Fjorden en zijn ze geen vermogen kwijt aan veerponten en benzine.

De oversteek van Noorwegen (Oslo-Fjord) naar Skagen duurt ongeveer een 12 uur, en aangezien in Denemarken de drank goedkoper is dan in Noorwegen draait de plaatselijke economie dan ook volledig op Noorse toeristen die hun jachten volladen met drank en natuurlijk nemen wij ook meteen van die gelegenheid gebruik om even af te vullen. Er is dus voldoende gelegenheid om uit te gaan, zie ook Sussi en Leo.

De haven heeft ruimte voor een enorme hoeveelheid boten die meer dan 10 dik langs de steigers en kade liggen, en waar dronken Noren van het ene naar het andere dek stappen. Onze wiebelige E22 is dan een stuk lastiger dan gedacht en het is dus wachten tot de eerste overstekende Noor hierbij te water gaat. De drankboeren bezorgen de drank zelfs tot op de steiger.

Het is zeker een belevenis om dit 1 dagje mee te maken, echter nadeel is wel dat Skagen een echte vissershaven is, de geur van vis is dus zeer aanwezig en wordt niet door iedereen gewaardeerd, vooral niet na een zware tocht met zeeziekte. Je begrijpt het al, Skagen is zeker het bezoeken waard, maar niet veel langer dan 1 dag, dan heb je het ook wel weer gezien.

Voorzieningen

Skagen heeft supermarkten, redelijke havenvoorzieningen en een station. verder is er niet veel te doen en ligt het in een uithoek. De drank is er vrij duur, maar de meeste Noren geven je graag een rondje. Daarnaast kan je het havengeld met een beetje geluk ook in Grolsch beugels betalen.

Aanvaren Skagen

Denk bij het aanvaren van de haven van Skagen om de sterke stroom die langs de noordpunt van Denemarken kan staan, en om alle grote zeeschepen richting de Noordzee die ook de bocht afsnijden en dus niet in de shipping lane varen. Bij geen wind is deze combinatie onprettig.

<googlemap lat="57.731652" lon="10.611763" zoom="13" width="600" height="500" scale="yes" overview="yes" align="alignright" controls="large"> </googlemap>

Zie ook

Externe link