Roer vrijblazen

Uit EurosWiki

Het roer vrijblazen is een manoeuvre op de Ebenhaëzer bij het droogvallen om te voorkomen dat het roer van het schip valt. Hierbij wordt met behulp van schroefwater een kuil gegraven waarin het roer komt te hangen.

Achtergrond

Op de Ebenhaëzer is het roer het diepste deel van het schip (zwaarden niet meegerekend) dus het roer raakt bij het droogvallen als eerste de bodem (hierbij wordt aangenomen dat de bodem ongeveer vlak is). Het is daarbij mogelijk dat het roer uit z'n ophanging wordt getild, met als gevolg dat het roer eraf valt.

Zoiets is natuurlijk niet zo gaaf en bovendien is het een rotklus om midden op een plaat weer het roer op te hangen. Dat moet je dus zien te voorkomen. Dat kun je doen door een kuil te graven op de plek waar je roer zit. Met de hand (schep) is dat een beste hoeveelheid werk, met enige tijdsdruk. Gelukkig zit de schroef vlak voor het roer en valt er het een en ander makkelijker op te lossen. Door zodra het roer iets omhoog begint te komen de motor nog even te starten en flink gas vooruit te geven, graaf je veel makkelijker een kuil. Door tijdens het gas geven ook nog het roer heen en weer te bewegen wordt de kuil ook nog eens lekker breed.

Op deze manier kan het roer vrij hangen, zonder eraf te vallen. Houdt er wel rekening mee dat als vlak achter het schip langs loopt, het ineens aanzienlijk dieper wordt.