Prei Prut Pesto

Uit EurosWiki

Prei Prut Pesto is een recept van Dorine, onthouden door Renske en voor het eerst uitgevoerd door Arjen en Daan.

Als je na een paar dagen op zee te hebben gezeten weer eens een haven aandoet kan het zomaar voorkomen, dat je geen zin hebt om boodschappen te doen. Gelukkig had je vijf dagen geleden in de laatste winkel al een maaltijd bedacht: hutspot. Lekkere gestampte piepers met wortels, ui en spek. Wortels zijn van nature oranje, dus als ze er groen uit zien, dan is het meestal beter om prei te eten. Je eerdere duik in het motorhok heeft namelijk nog een kleine voorraad prei opgeleverd evenals een grote zak beschimmelde wortels. De schipper kent dan als het goed is het recept voor het klassiek Zeeuwse Prei-prøl – ook wel bekend als Prei-prut-pesto (PPP) – nog uit haar hoofd. Het gerecht schijnt niet te kunnen mislukken, wat je natuurlijk als uitdaging mag zien.

Ingrediënten

 • Aardappels (3 kilo)
 • Wortels (1.5 kilo, beschimmeld)
 • Uien (4 stuks)
 • Spek (250 gram, ooit vacuüm verpakt, maar nu niet meer zodat het snel op moet)
 • Mayonaise
 • Pesto (rode en groene)
 • Mosterd
 • 6 eieren
 • Niet te veel prei
 • Rookworst

Benodigdheden

 • Slechts 1 werkende Origo pit
 • 1 warme slaapzak
 • Regen, om te voorkomen dat je naar de supermarkt gaat
 • Geen stamper (de Inventarislijst Lichtekooi van de boot mag zeker niet compleet zijn)
 • Een zekere dosis creativiteit

Bereiding

De aardappels dienen geschild te worden en mogen in kleine stukken worden gesneden opdat ze sneller gaar zijn. Kook de aardappels niet in ruim water, maar stoom ze gaar in een bodempje water. Aangezien drie kilo aardappels veel te veel is en niet in één pan past, zal je het gerecht in twee keer moeten bereiden. Begin dus met de helft van de geschilde en gesneden aardappels op het vuur te zetten. Hier is het belangrijk dat je slechts de beschikking hebt over één pit om te koken. Indien de Origo aan boord twee werkende pitten heeft, verdient het de aanbeveling om er één daarvan onklaar te maken. Terwijl het water met de aardappels aan de kook wordt gebracht snijd je de prei fijn. De uitjes mogen ook reeds gesneden worden, maar deze kunnen nog even buiten gezet worden om binnen ruimte en overzicht te behouden. Dek de ui dan wel even af opdat deze niet nat wordt. Het regent immers.

Als het water met de aardappels eindelijk kookt doe je hier de helft van de prei en drie eieren bij. Laat het geheel zachtjes pruttelen en gaar stomen totdat de aardappels prakbaar zijn. Giet nu deze eerste pan af, maar vang het kookvocht op in een tweede pan. De eerste pan stop je (met deksel) in een slaapzak opdat deze warm blijft. In de tweede pan stop je nu de tweede helft van de aardappels bij het nog hete kookvocht en zodra dit opnieuw kookt voeg je hier de laatste eieren en het restje prei aan toe. Dit moet natuurlijk ook weer pruttelen tot de aardappels gaar zijn. Leg de rookworst tijdens het koken boven op de aardappels (onder de deksel) zodat deze ook op temperatuur komt. Bij het afgieten van de tweede pan mag het water wel overboord. Het beste is het om vanuit de kajuitopening de pan in de kuip af te gieten zodat je zelf niet nat wordt. De regen spoelt de kuip dan vanzelf weer schoon.

Nu dat je de enige bruikbare pit vrij hebt, kunnen het spek en de uitjes uitgebakken worden. Dit had je dus even moeten snijden terwijl de aardappelen gaar aan het worden waren. Tijdens het bakken van het spek kan je de eerste batch PPP bereiden. Haal hiervoor de eieren uit de pan met aardappels, zodat deze door een ander bemanningslid gepeld kunnen worden. Stamp dan eerst de aardappels met de prei licht voor. Als je de pan een beetje slecht hebt afgegoten en er een klein restje kookvocht is blijven staan, dan helpt dit om de prøl wat smeuïger te maken. Voeg aan je prakje een flinke klodder mayonaise toe, evenals de gepelde eieren, enkele lepels pesto (rode óf groene, bewaar de andere kleur voor de tweede batch), het –inmiddels gebakken – spek met uit en naar smaak wat zout en peper. Prak dit nu met twee vorken vlot door elkaar tot je een homogene massa hebt gekregen. Let er op dat ook de onderste aardappels wat smaak meepakken.

Bij deze eerste pan PPP serveer je de gehele rookworst. Indien mensen nog een tweede bordje willen kunnen ze zelf een stukje worst bewaren, maar waarschijnlijk heeft de helft van de bemanning aan hun eerste bordje voldoende. De tweede pan bereid je op dezelfde wijze. Echter, gebruik voor de variatie nu de andere kleur pesto en voeg een flinke schep mosterd toe. Hiervan wordt de prøl nog lekkerder, dus eigenlijk had je de mosterd ook aan de eerste pan toe moeten voegen.

Aangezien dit recept onmogelijk kan mislukken, is het uitermate geschikt om op te variëren. Mocht het basisrecept goed bevallen, dan kan je je ook eens wagen aan vergelijkbare gerechten zoals het klassieke Bennebroekse witte bonen in tomatensaus met bloemkool. Ook hier zal blijken dat het eindresultaat beter te eten is dan het recept in eerste instantie doet vermoeden.

Opmerkingen

Trek voor de bereiding en consumptie van PPP minstens drie uur uit. Dit is inclusief voorbereidingstijd. Indien je onverhoopt toch beschikking hebt over meer en betere gaspitten, dan kan de bereiding sneller worden uitgevoerd.